Du är här

2018-12-05 - Nyheter/Reportage
 • Foto: Håkan Nordström
 • Foto: Håkan Nordström
 • Foto: Håkan Nordström

Spelglädje i ny Ö-viksbutik

Sällskapsspel i alla former och för alla åldrar. Det är konceptet för Tinker, en av Ö-viks allra nyaste butiker, som premiäröppnar nu på lördag.
– Brädspel och kortspel ansågs tidigare lite nördigt, men att vara nörd är coolt i dag. Det är ju fantastiskt att riktigt få grotta ned sig i något, säger Emil Domeij, en av de tre delägarna.

Längs hyllorna i den vitmålade butiken på Storgatan, övre sidan stan, står åtskilliga spelkartonger i olika storlekar och med fantasieggande titlar prydligt uppradade. Om några dagar låser de tre ägarna; Emil och Johan Domeij samt Jens Näslund, upp dörrarna för första gången med förhoppningen att kunderna ska hitta både gamla och nya favoriter i sortimentet av brädspel, kortspel och figurspel.
– Brädspel har fått en plats i hemmet på ett helt annat sätt i dag, de som är runt 30-35 har växt upp med dem och har en förståelse för spel av en mer avancerad sort, säger Jens Näslund.

De som sett filmer som ”The Goonies” eller på senare tid ”Stranger Things”, förstår kanske vilken typ av spel han menar – i båda filmatiseringar samlas rollfigurerna runt spelbräden för långa bataljer med och mot varandra. 
– Det är det som är tjusningen, med den här typen av brädspel kan du sitta i fem timmar, hela familjen, och kämpa mot monster tillsammans. Tävlingssuget blir stort, det är oftast oerhört stimulerande, säger Emil Domeij, som i butikssatsningen har med sig sin bror Johan.
– Vi har jobbat med varandra tidigare också och är samsynkade, med samma idéer. Vi kompletterar varandra bra.

Till att börja med kommer de tre ägarna turas om att ta hand om butiken. Ambitionen är att någon så småningom blir heltidsanställd.
– Våra trumfkort är att vi har en ganska liten lokal med ett lagom stort lager. Det vi ska vara vassa på är att vara lyhörda för vad kunderna vill ha och erbjuda snabba leveranser, säger Jens och berättar att trion även planerar att hålla events i butiken såsom målarkvällar för nybörjare, Magic-turneringar och spelkvällar med drop in.
– Det här kommer blir spännande, det är svårt att veta var det landar. Men ryktet om att vi öppnar har spridit sig, det är ganska mycket surr på sociala medier redan nu. Det känns kul, säger Emil.

Tre tips på bra spel:

 • Ticket to Ride
  Muta in järnvägssträckor mellan städer. Enkelt att förstå, en klassiker som brukar rekommenderas för nybörjare. Väldigt utmanande och roligt att tävla mot varandra.
 • Munchkin
  Ännu en klassiker, lämpad för kompisgänget med insikt i fantasy. Bygg din egen karaktär och utmana monster för att få poäng. Innehåller en hel del humor från nutida populärkultur. 
 • Codenames (Czech Games edition)
  Klura ut identiteterna på motståndarlagets hemliga agenter. Påminner om ”Med andra ord” och ”Rappakalja” med mycket ordkunskap och ordvrängeri. Sanslöst roligt för en liten middagsbjudning.

 

Dela med dig av denna artikel på: