Skola & utbildning

Stor satsning på ungdomar

– Jag vill inte att det ska ta slut. Önskar att vi hade en vecka till, säger Maja Grundberg som går i årskurs nio på Husumskolan.
Hon är en av många elever som genomgått en veckolång utbildning hos räddningstjänsten.

Närmare 50 högstadieelever har under hösten genomfört sin praovecka hos räddningstjänsten i Örnsköldsvik. En satsning som förhoppningsvis ska leda till att fler söker sig till en framtid inom brand och säkerhet. Kompetensförsörjning blir nämligen ett allt vanligare samtalsämne och en allt tydligare utmaning för såväl privat- som offentlig sektor.  
När vi hälsar på befinner sig veckans elever tillsammans med brandmännen och instruktörerna Caroline Holmqvist och Jonas Hägglöf vid övningsanläggningen på Brogatan. Teori varvas med praktik och ingen av eleverna ser trötta eller uttråkade ut. Det ger snarare tecken på att det är lärorikt, intressant och spännande.
– Jag tycker att det har varit en jättebra praovecka och vi har fått inblick i hur arbetet som brandman kan vara. Det är absolut ett arbete som jag kan tänka mig i framtiden, säger Viktor Forslin.

Brandmännen Caroline Holmqvist och Jonas Hägglöf har varit friställda från sina ordinarie tjänster under sex veckor för att ägna arbetstiden till praoeleverna och ge dem nyttiga kunskaper och erfarenheter.
– Jätteroligt att det finns resurser för att kunna erbjuda så många praoelever den här möjligheten. Förhoppningsvis har vi skapat ett visst intresse för att i framtiden arbeta inom brand och säkerhet, säger Jonas Hägglöf.
Enligt Erica Moberg, processledare på räddningstjänsten, är satsningen på praoeleverna ett första test som möjligen kan utmynna i något som blir återkommande.
– Enligt utvärderingarna har det uteslutande varit positivt och Caroline och Jonas är mycket duktiga instruktörer. Kanske har vi inte muskler för att ta emot elever under sex veckor, men förhoppningsvis kan vi fortsätta på den inslagna vägen och kanske till och med bredda praoutbildningen, säger Erica och fortsätter:
– Det finns ju mycket som ryms inom brand och säkerhet. Inte minst när det gäller arbetsuppgifter.
En vecka med det på programmet har inneburit att många tonåringar fått en försmak om vad det handlar om; att kvinnor är lika eftertraktade i yrket som män och att det handlar om så mycket mer än om trafikolyckor och att släcka bränder.

– Oasvett om man vill arbeta i den här branschen eller inte så tror jag att det varit en nyttig vecka. Vi har stärkt elevernas kunskaper för att minimera risker och för att kunna agera om det inträffar något. Dessutom har de fått en inblick och med det kanske en vilja att bli deltidsbrandman, brandingenjör, jobba med krisberedskap eller ingå i ett brand- och räddningsvärn, säger Erica Moberg.

Publicerat