Du är här

2018-12-03 - Hus & Trädgård
  • Julbocken väntar vid julklapparna medan glöggen avsmakas,
  • Tärningen är kastad för julklappsleken
  • Julklappsleken är igång

Adventsträff för Tvillingstas koloniodlare

Med fuktigt blänkande trottoarer och i snålblåst, samlades en stor del av koloniodlarna från Tvillingsta till sin sjätte Adventsträff den 1 december.

Det enda som påminde om Advent och den kommande julen utomhus var lägenhetsfönstrens stjärnor och ljusstakar, förutom julgranarna på Torget och utanför Museet samt affärsgatornas ljusslingor.

Den återuppståndna julbocken av granris stod redan inne hos Studiefrämjandet och väntande vid den lilla lutande adventsgranen. Snart infann sig dock den rätta advents- och julstämningen, då vi pyntat och dukat borden medan glöggen värmdes och kaffet bryggdes.

Våra tankar gick inledningsvis till de som inte längre är med oss här på jorden, då saknaden av våra nära och kära blir särskilt tydlig vid högtider som denna.

Efter information om tomtens historia och medföljande traditioner läste Anja med inlevelse, under andäktigt lyssnande, alla verser i Victor Rydbergs kända dikt Tomten helt utantill, medan den värmande glöggen avsmakades. De olika programpunkterna varvades med traditionella julsånger, som vi fick till att låta både medryckande och tidvis riktigt vackert. Valda delar ur den lustigt fyndiga boken Tankekorn lästes av några deltagare, vilket höjde den redan så glada stämningen.

Efter traditionellt fika med pepparkakor, saffransbullar, och annat gott bröd, ordnades en tävling om julklappsrim. Det ivriga tävlingsdeltagandet, visade att vi trots mognad har mycket av vårt ungdomliga sinne i behåll. Vid den påföljande julklappsleken, då tärningen avgör vilka som får gå hem med en eller flera julklappar, fick barnasinnet och leklusten sig åter en ”kick”!

Tiden gick fort denna lördagseftermiddag, då alla såg ut att stortrivas i den goda stämningen och hjärtliga gemenskapen. En stämning som förhoppningsvis sitter kvar i väggarna vid årsmötet i början av mars i samma lokal.

Nu är Tvillingstabocken tillsammans med den lilla granen flyttad till koloniområdet, där den står och vaktar i väntan på att hälsa oss välkomna då vi återkommer vid vårarbetsträffen i början av maj nästa år.

Av Anders Edlund

 

 

 

 

Dela med dig av denna artikel på: