Du är här

2018-12-29 - Övrig sport
Foto: Magnus Stenman

Höga Kusten Swimrun återkommer 2019

Efter ett sabbatsår kommer Höga Kusten Swimrun tillbaka den 16-17 aug 2019.

Ett av Höga Kustens tongivande event i skärgården byter bansträckning från den gamla banan som utgick ifrån Gullvik och passerade Grisslan, Trysunda och Balesudden. Där låg den stora utmaningen på den utsatta simpassagerna och framför allt den långa mellan Trysunda och Järvön. Dom har varit en stor utmaning för både de tävlande och säkerhethsflottan.

Nu byter tävlingen plats och hoppar en bit söderut och längre in i hjärtat av Höga Kusten med start i Entré nord av Skuleskogens nationalpark upp genom Slottdalsskrevan, vidare igenom nationalparken och upp på Sveriges högsta ö, Mjältön och sen en tuff avslutning uppför Skuleberget och sen nerför den nya Höga Kusten stigen innan deltagarna simmar Gällstasjön i mål vid Friluftsbyn.

Nytt för kommande upplaga är att man kan tävla solo i sprinten och så brakar tävlingarna igång med en family and friendsklass på fredagen. Banan är 3km med 2 korta simningar och är tänkt att vem som helst och även med barn med målsman.
Huvudklassen är 37km med totalt 6,9km simning fördelat på 11 sträckor, där den längsta simningen är 980 meter.
Sprintklassen är 21km med totalt 4,2km simning fördelat på 5 sträckor.

– Första året vi körde tävlingen blev en prövning jag sent kommer att glömma när vi träffades av den värsta höststormen mitt i sommaren, sen år två och tre blev faktiskt riktigt bra med mycket nöjda deltagare. Höga Kusten ska ju sägas är ett fantastiskt ställe att arrangera utomhus event på. Naturen är unik, konstaterar Mikael Lindnord och tillägger:
– Nu känns det nytt och fräscht med en ny bana och väldigt kul att vår gamla arrangörsteam är lika taggade som jag.
Det som känns absolut bäst till nästa år, är att vi gör detta event med Jerry Engström. Att kunna ha Friluftsbyn some basecamp och allt kring före och efter. Känns också helt fantastiskt att erbjuda swimrundeltagarna samma helhetsupplevelse som deltagarna fått uppleva med Höga Kusten trail och övriga lopp som går runt Friluftsbyn.

– Jag har länge imponerats av Mikael och Helenas driv och det känns otroligt skoj att få vara med på ett hörn, framförallt då vi alla brinner för att få fler att uppleva vårt vackra världsarv, säger Jerrry Engström.

 

Dela med dig av denna artikel på: