Nyheter/Reportage

Håll det varmt och – pausa

Vare sig du vill tacka värdparet eller välkomna till festen, finns saker att tänka på för dig som vill lyfta ditt tal lite högre.
– Vi vill gärna vara roliga, men en hemlighet är att våga vara varm, säger retorikexperten Christina Hellström.

Bara genom att hålla ett tal ger du något till någon annan. Det i sig är en fin present, menar Christina Hellström, retorik-
expert, författare och kommunikatör från Örnsköldsvik.
– Se talet som en hyllning till den du vänder dig till – inse att det inte är du som är huvudpersonen. Tänk igenom vad du vill säga och fristila inte, då blir det oftast för långt. Att skämta om personen är också ett big no-no; även om alla skrattar är det långt ifrån säkert att tilltaget uppskattas. Berätta i så fall hellre om dina egna fadäser, säger Christina, som författare förra månaden släppte sin femte bok; ”19 retoriktips! Kommunicera bättre – redan i morgon”.

Grundstommen för ett tal säger hon innehåller en trestegsraket att använda i alla sammanhang.
– Öppna med fokus på huvudpersonen, kanske ett första, fint minne av henne. Vitsen är att vara detaljerad, det är ett bra sätt att komma i gång. Ungefär så här: ”När jag mötte dig första gången, det var vid kaffe-
automaten, du var ny på jobbet...”
– Förstärk sedan bilden och sätt saker i kontext, är man arbetskamrater kan man säga: ”Nu har vi jobbat tillsammans länge och med tiden har bilden av dig bara förstärkts”, för att sedan ge exempel på händelser.
– Till sist blir du personlig och talar om vad personen betyder för just dig. ”Att ha dig som vän...”. Då blir det väldigt varmt.
Värme är också viktigt för dig som vill skåla och tacka för att dina middagsgäster tagit sig tid att komma. 
– Berätta för kompisgänget att du tycker det är storslaget att de är där, att du kanske tänkt ”kommer de verkligen, det är höst och de bor så långt bort” när du skickat inbjudningarna. Nämn några vid namn och var de bor och säg: ”men nu är ni här!”. Det blir en fint start.

Det mest effektfulla retoriska knepet är pauserna. Christina menar att just pauser gör talet till ett tal. 
– Det är också en skådespelares främsta redskap. ”Det är så roligt att vara här i dag – paus”. Passa på att titta på personen lite extra och vila i pausen, det är då det händer något; stämningen byggs upp, folk blir rörda och det blir varmt.
För ett lite kortare tal, för den middagsgäst som bara vill höja sitt glas och säga några ord, är det bra att fånga upp något omkring maten och förberedelserna. Lyft exempelvis dukningen.
– Det är alltid någon som lagt ned tid och ansträngt sig, så det är roligt för den som ordnat festen.
Väl i gång – våga ta plats. 
– Smååk inte, tänk att du står längst upp i slalombacken och känner ”Ja! Nu kör jag”. Kliver du upp för att hålla tal, gör det fullt ut. Att våga ta den platsen kommer hjälpa dig på traven.

Christinas favorittal

Prins Daniels tal till Victoria, det är svårt att överträffa om man pratar festtal. Daniel har alla dimensioner, han är varm och förmedlar att han älskar Victoria och han växlar mellan engelska och svenska. När jag ser det på Youtube slås jag av hur mycket han måste ha tränat. Det häftiga är att bilden av Daniel blev så annorlunda efteråt, ingen visste
så mycket om honom.

4 tips för ett bra tal

1. Utsätt dig för att hålla tal och se det som en del av din present.
2. Våga vara enkel och varm.
3. Träna högt för att höra dig själv. Dela upp träningen, att öva allt på en gång har man sällan tid till. Ta ut svängarna när du tränar pauser; de blir kortare när du talar.
4. Våga ta plats när du håller talet. Glöm inte pauserna!

Publicerat