Övrigt

Hyrpersonalkostnaderna fortsätter att minska

Region Västernorrland är en av tio regioner och landsting som har minskat kostnaderna för inhyrd personal under tredje kvartalet 2018.

Under årets tredje kvartal så minskade Region Västernorrland kostnaderna för inhyrd personal med två procent, ungefär två miljoner kronor, enligt uppgifter från Sveriges kommuner och landsting. Det innebär att regionen har lyckats sänka kostnaderna för fjärde kvartalet i rad. 

– Det är glädjande siffror för invånarna och medarbetarnas skull. En större andel egna anställda ger kontinuitet som skapar trygghet för våra patienter. Ett minskat beroende av hyrpersonal bidrar också till en bättre arbetsmiljö för våra anställda och en effektivare och säkrare vård, säger Lena Carlsson, tillförordnad sjukhusdirektör Region Västernorrland i ett pressmeddelande. 

Trots de minskade kostnaderna så är dock Region Västernorrland den region med högst hyrkostnader i relation till de totala personalkostnaderna, där hyrkostnaderna står för 14 procent av kostnaderna. 

– Vi fortsätter arbetet för att skapa en bättre arbetsmiljö för våra anställda och på så sätt bli en attraktivare arbetsgivare. Det här är i första hand inte en ekonomisk fråga, utan det handlar om att nå de bästa förutsättningarna för en trygg och säker vård. Där är kontinuitet viktigt. Vi ska också bli ännu bättre på att använda våra medarbetares kompetens på allra bästa sätt och patienterna ska få vård på den nivå de behöver, säger Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör Region Västernorrland.

 

Publicerat