Trafik

Rätt placering för barn

Barn löper fem gånger större risk att dödas eller skadas allvarligt om de färdas framåt än bakåt om de är under fyra år. Vid en eventuell olycka är det inte krocken i sig som är farlig, utan draget bakåt när smällen är över.

Därför ska barn sitta bakåtvända så länge som möjligt, minst till fyra års ålder. Anledningen till det är att de har skört skelett och att huvudet är stort och tungt i förhållande till deras kroppar.
Det är lika säkert att placera bilbarnstolen i framsätet som i baksätet bara man inte placerar den vid en krockkudde. Barn kortare än 140 centimeter ska sitta bak i bilen om det finns krockkuddar i framsätet. Barn under 135 centimeter ska sitta i bältesstol eller bälteskudde. Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältes-stol eller bälteskudde tills de är 10–12 år.

En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Små barn som åker i framåt-vända barnstolar löper fem gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn i bakåtvända bilbarnstolar. Därför ska du inte vända ditt barn för tidigt. Rekommendationen är att barn sitter bakåtvända så länge som möjligt.

Publicerat