Övrigt

När festen blir en pest

Vad göra om din granne bjudit in hela spelmanslaget till en blåsorkesterfest som efter midnatt fortfarande får dina tavlor att skaka i takt till ”When the saints go marching in”?
– Tittar man på hyreslagen är den väldigt tydlig: man får aldrig störa, säger Roger Byström, handläggare på Övikshem.

Det är trevligt med fest – men ibland mest för de inbjudna. En granne som förlorar sömn på grund av rumba och hög musik bakom väggen intill, har det troligen inte lika angenämt.
Men bara det är tyst efter klockan 22 är det väl okej?
– Nej, det stämmer inte. Jag vet inte hur den uppstod men det där är bara en allmän, långlivad myt, säger Roger Byström, handläggare på Övikshem som har cirka 3400 lägenheter till uthyrning i kommunen.

Inte heller stämmer det att man måste få tre varningar innan det leder till uppsägning.
– Du kan bli vräkt redan efter första varningen om det är en tillräckligt grov förseelse, som våldsamheter mot grannar och personal eller brottslig verksamhet i lägenheten. Men det är extremt ovanligt.
Grundregeln i hyreslagen är att du aldrig får störa dina grannar. Samtidigt måste man få leva, menar Roger.
– Vissa ljud måste man helt enkelt acceptera, det ingår att dörrar smäller och att stolar dras fram och tillbaka vid middagstid. Men helst inte klockan två på natten.

Oftast fungerar det bra att grannar själv pratar med varandra; i det mötet uppstår en ökad förståelse. Men en besvärad hyresgäst kan också ringa hyresvärdens störningsjour. Då anländer väktare för att göra en objektiv lägesbedömning och sedan rapportera tillbaka. De knackar på, men har ingen befogenhet att gå in eller tvinga någon att öppna. Roger uppskattar att Övikshem tar emot cirka 15-20 rapporter i månaden varav en del blir till varningsbrev.
– Sedan försöker vi, i ett samarbete med kommunen, att besöka hyresgästen för att prata om varför det blev som blev. Upprepade varningar kan leda till uppsägning – och det vill ju ingen part.
Hur är grannsämjan i Örnsköldsvik?
– Den är god, baserat på de få problem vi har i relation till antalet hyreshus. Jag tror en del tänker: ”Oj, vad de lever om”, samtidigt som de vet att nästa gång kanske det är de själva som har fest. Det finns många olika toleransnivåer. Men på det stora hela är det väldigt lite problem.

Bor du i villa?
Då kan störningen vara ett ordningsärende för polisen. ”Det är inte ofta förekommande, men vid en skrällande fest i villaområde kan vi tillkallas. Då handlar det om vårdslöshet som kan övergå till straffbarhet: vi kan ge en skarp tillsägelse eller, beroende på hur resonabel person är, göra en anmälan om förargelseväckande beteende”, säger Lennart Westberg, polisinspektör i Sundsvall.

Fortsätter störningen och det inte fungerar att prata med grannen i huset intill, kan nästa steg vara att vända dig till kommunens miljö- och hälsoenhet som utgår från miljöbalken i frågor som rör störning och buller. Störningen ska dock vara ofta återkommande och en ”olägenhet mot människors hälsa”. En störningsdagbok med tidpunkter ska föras. Miljöinspektör Malin Strandberg: ”Vi har svårt att ställa krav på privatpersoner som inte stör mer än tillfälligt. Oftast riktar vi oss mot verksamheter, exempelvis om man bor i stan och blir störd av en restaurang”. Upplever du att grannen stör dig medvetet kan det vara fråga om brott, varvid det är möjligt att göra en polisanmälan. En lite krångligare och mer kostsam utväg är att väcka åtal i allmän domstol.

Bor du i bostadsrätt?
Då är det styrelsen du ska kontakta. Ofta finns stadgar med hålltider när det ska vara tyst. ”Vi brukar hänga upp lappar att det vankas fest. Innan styrelsen kontaktas tror jag också det är bra att försöka prata med varandra först”, säger Ann-Kristin Johansson, ordförande i bostadsrättsföreningen Backen i Örnsköldsvik.

Publicerat