Övrigt

Ska du inte ha ett glas vin ändå….?

Det kan upplevas svårt att tacka nej till alkohol på festen eller på andra tillställningar när det bjuds. Man uppfattas som udda om man inte delar gemenskapen över en flaska vin, öl eller drink. Det känns obekvämt och osolidariskt att tacka nej, vem vill uppfattas som en svikare eller partykiller? Måste man sätta ett likhetstecken mellan fest och alkohol?

"När jag växte upp var det vanligt förekommande och naturligt med alkohol i alla festliga sammanhang. Jag ifrågasatte aldrig att det kunde vara annorlunda. Jag och mina kompisar började dricka i tidig ålder. Det var inga problem att skaffa langare eller nalla ur föräldrarnas spritskåp utan att de märkte att spriten späddes ut med vatten. Vi härmade de vuxna och hällde upp olika suspekta blandningar i grogglasen. Det spelade inte så stor roll hur det smakade, huvudsaken att man blev full. Även fast det ofta slutade med att någon spydde ner sig eller small av i soffan, så var det en lyckad fest.

Det hörde till att någon skulle dricka för mycket och skämma ut sig. Det ingick att ha en rejäl baksmälla hela dagen efter och att trycka i sig en pizza eller ett skrovmål när man äntligen kände matlusten återkomma fram på eftermiddagen.
När jag blev äldre och började gå på personalfester och firmafester, var det i stort sett likadant. När måndagen kom så var festen det stora samtalsämnet i fikarummet. Vem hade varit med vem, och vem hade skämt ut sig mest? Det fanns alltid mycket att skvallra om.

Idag har jag svårare att se det roliga i det hela. Det var ju egentligen bara pinsamt och sorgligt. Inte speciellt moget eller vuxet. Total avsaknad av självaktning och integritet. Jag uppskattar att man bjuder på sig själv och släpper loss på fester, men det finns gränser som ofta suddas ut med hjälp av alkohol. Det är lätt att göra snedsteg i fyllan och villan och man utsätter sig själv och andra för onödiga risker när det blir för mycket. Ibland är det den fullaste som blir den verkliga partydödaren.

Jag har rest omkring i världen ganska mycket och mött många andra kulturer. Jag har varit på traditionella fester där man stojat och stimmat, dansat och tjoat, helt utan alkohol. Det ingår inte i deras norm att dricka. Vi har också möjlighet att ändra på våra normer. Vi ska fortsätta med fester och partaj, och förgylla vardagen. Men måste alkoholen vara ett naturligt inslag? Vad vill vi lära våra barn och ungdomar? De gör inte vad vi säger, utan de gör som vi vuxna gör.

Varför inte testa att bjuda på alkoholfritt nästa gång och se vad som händer. Gör ett experiment bland vännerna och se om det är enbart alkoholen som är kittet i gemenskapen. Finns det andra nivåer och dimensioner i umgänget att utforska? Nästa gång det bjuds på alkohol, fundera och reflektera om du tackar ja bara på grund av den sociala normen eller om du faktiskt lika gärna kan ta ett alkoholfritt alternativ.  Var också tolerant och ifrågasätt inte de som väljer att vara nykter. Truga inte på! Det finns fler anledningar att vara nykter än tvärtom.  Man behöver varken vara moraltant, tråkmåns eller utnyttjas som chaufför för det. Fundera i förväg på vad festen ska lämna för avtryck. Fester som spårar ur är inga man vill minnas".

Rose-Marie Byström
IOGT-NTO

Publicerat