Du är här

2018-11-21 - Roligt
Lars Norlinder och Maria Hedlund tillsammans med Per och Birgitta Hoppman är initiativtagare till den annorlunda festen.Foto: Håkan Nordström

Grannfest till högre höjder

Cykel- och sparkfester har nog många hört talas om, men hissfest är förmodligen ganska okänt.
Inte nu längre. Välkommen till hissfest på Ting 1.

Cykelfest, matstafett eller dinner safari. Kär fest har många namn och det är ett trevligt sätt att lära känna gamla och nya vänner i närområdet utan att behöva lägga ner för mycket tid och planering. Oavsett vilket transportmedel det handlar om; cyklar, sparkar, hissar, roddbåtar eller apostlahästar, så är syftet med festen att ha trevligt och att umgås med människor som man kanske inte känner eller normalt inte träffar under festliga former. Det handlar alltså om att äta en komplett middag med tre rätter, var och en av rätterna på sitt ställe och med olika personer bredvid eller på andra sidan bordet.

Alla deltagare får av initiativtagarna på förhand veta vilken rätt man är värd för; förrätt, varmrätt eller efterrätt, och till vilket klockslag gästerna anländer. I övrigt ges instruktioner under kvällen till vilka olika platser man ska ta sig och på vilken tid man ska infinna sig.
– När vi bodde i Kramfors deltog vi i något vi kallade Matstafetten och när vi pratade med några grannar om att hitta på något liknande i huset så tände det till. Hissfesten i Ting 1 genomför vi för andra gången, berättade Maria Hedlund.
Hissen tog alltså festfolket mellan våningarna och efter att tre rätter på olika håll och våningar var avklarade i det färgglada huset avslutades tillställningen med ett gemensamt samkväm i entréplanet.
– Vi behöver inte ens ta på oss ytterkläderna för att ta oss mellan bostäderna. Mycket praktiskt den här tiden på året, sa bostadsrättsföreningens ordförande Lars Norlinder och log. Lägenheterna är av olika storlekar och har olika lösningar, så förutom att ha trevligt tillsammans är det roligt att se hur andra bor och av varandra kan vi få nya idéer.

Förutom att ha trevligt tillsammans är syftet att lära känna sina grannar ännu bättre. Av stämningen att döma i Ting 1 blev det en mycket lyckad tillställning och allt pekar på att hissfesten nästa år får sin tredje upplaga.

*************

Varför en sådan fest?
Här kommer ni att få chansen att lära känna folk som ni bara som hastigast hälsat på i affären, träffat i dörren på dagis eller skolan, eller bara har hört talas om. Det enda som alla inbjudna har gemensamt är att ni tycker om att träffa nya personer. Ni kommer att träffa både nya och gamla vänner, samtidigt som ni får äta och dricka gott. Som extra bonus får ni även lite motion mellan måltiderna.

Exempel på hur en fest kan se ut:
Varje inbjudet par kommer att ha två hemliga par som gäster. Dessa gäster bjuder man på ett utav följande tre alternativ:
Välkomstdrink, förrätt och lämplig dryck
Varmrätt och lämplig dryck
Dessert och kaffe med lämplig dryck

En vecka innan festen får ni ett brev med det alternativ som lottats ut för just er. Vilka gäster som dyker upp hos er kommer ni inte att veta förrän det plingar på dörren. Alla äter en komplett middag med tre rätter fast på tre olika ställen och med olika personer, men alltid med sin partner, sambo, delsbo eller vän. Under kvällens gång ges instruktioner som talar om var ni ska inta nästa maträtt och där träffa två nya par. Under desserten avslöjas var alla deltagarna träffas för att fortsätta kalaset tillsammans.

Dela med dig av denna artikel på: