Motor

Framtidens bilar

Banbrytande teknik formar framtidens resande – men hur kommer den att se ut? Kan en bil med utbytbar kaross eller en självkörande ”foodtruck” bli verklighet?

Varje år presenterar olika biltillverkare så kallade konceptbilar – bilar som ska visa företagets tankar och idéer om hur framtidens modeller kommer att se ut. I många fall blir själva modellen aldrig verklighet, men den kan ofta avslöja biltillverkarens visioner och ge en insikt i hur framtiden kan komma att se ut. För hur vi kommer att transportera oss i framtiden är mycket upp till just biltillverkarna.

I visionen nämns inget privatägande av fordonen. Istället ska bilarna fungera som dagens kollektivtrafik, men mycket mer effektiva och helt oberoende av fasta rutter och tidtabeller. I stället är det efterfrågan som ska dirigera bilarna, som är självkörande och helt saknar förare. Genom att analysera olika datakällor ska de själva registrera tillgång och efterfrågan av transporter i ett område, exempelvis om det har varit ett event och att det därmed finns ett behov av transporter. (CC) 

Publicerat