Du är här

2018-11-17 - Film-TV-Radio
Amatörer. Foto: Tobias Henriksson

Temadag på Filmstudion

Örnsköldsviks Filmstudio har som vana att arrangera filmdagar utanför sitt ordinarie program, ofta på ett uttalat tema. Lördag 17 november handlar det om svensk småstad när föreningen på Folkan Teater visar Tårtgeneralen, Amatörer och Händelser i Ydre.

Året är 1984 och Jan Guillou har utsett Köping till Sveriges tråkigaste stad, på bästa sändningstid i tv. En sågning som har sårat Köpingsborna djupt, men till deras undsättning kommer kaoskraften Hasse P som bestämmer sig för att återupprätta Köpings rykte genom att skapa världens längsta smörgåstårta.
”Tårtgeneralen”, av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, inleder temadagen om svensk småstad. Därefter visas Gabriella Pichlers andra film ”Amatörer” och då befinner vi oss i det fiktiva lilla brukssamhället Lafors som kan bli platsen där den tyska lågpriskedjan Superbilly lägger sin kommande etablering. Nu gäller det att visa tyskarna vad Lafors har att erbjuda, men det finns inga pengar till en flashig reklamfilm så en tjänsteman på kommunen föreslår att man ska låta skolungdomar göra filmen.

I den avslutande filmen ”Händelser i Ydre” följs befolkningsstatistiken noggrant och varje ny invånare är avgörande för det lilla samhällets överlevnad. En dokumentär dramakomedi som vandrar genom skapelse-myter, sagor och vardagsrealism med fokus på de små ögonblicken i en av Sveriges minsta kommuner.

Dela med dig av denna artikel på: