Miljö

76 ton felspolningar i Ö-vik

Världstoalettdagen, nu på måndag 19 november, är en internationell dag instiftad av FN för att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen. Här i Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi måste bli bättre på att ta hand om det vi har. Och om man följer tumregeln är det inte så svårt – bara kiss, bajs och toalettpapper får spolas ned i toaletten. Det uppger MIVA som anordnar informationsdag på Stora torget.

Bara i Örnsköldsviks kommun rör det sig om hela 76 ton skräp årligen som aldrig borde hamnat i avloppet, så kallad fulspolning. En av de vanligaste fulspolningarna är hushållspapper. Hushållspapper kanske låter som något som går bra att spola ner, men pappersfibrerna är helt annorlunda än i toalettpapper. Hushållspapper är gjort för att hålla ihop, medan toalettpapper istället ska falla sönder när det spolas ner. Därför kan det lätt bli stopp i avloppet om du spolar ner hushållspapper. Det gäller såklart också våtservetter, som inte bara håller ihop utan dessutom tvinnas till långa rep i avloppsledningarna.

Måndag den 19 november uppmärksammar vi Världstoalettdagen på Stora Torget i Örnsköldsvik mellan kl 11–14. Kom förbi och bättra på ditt avloppsvett och låt oss ge dig en skitbra present som påminnelse om vad som hör hemma i avloppet. Välkommen!

Publicerat