Övrigt

En vecka i regnbågens färger

19-25 november arrangeras årets Regnbågsvecka och här i Örnsköldsvik väntar ett fullspäckat program med intressanta föreläsningar, musikal, musikcafé, barnteater, utställningar, slöjdträff och mycket mer.

En viktig del i Örnsköldsviks utveckling är arbetet för ett öppet samhälle och en fördomsfri miljö där homo-, hetero-, bisexuella samt trans- och queerpersoner accepteras på lika villkor. Därför har Regnbågsveckan arrangerats i mer än tio år, i samverkan mellan många olika aktörer, för att under en vecka särskilt lyfta HBTQ-frågor runt om i kommunen.

”Från man till människa” är en underhållande och interaktiv inspirationsföreläsning om de normer och värderingar som styr våra liv och hindrar oss från att tänka logiskt. Claes Schmidt föreläser med en blandning av humor och allvar, fakta och fiktion, inspiration och erfarenhet, med det primära syftet att uppdatera och bredda vårt sätt att tänka. Föreläsningen hålls vid två tillfällen, måndag 19 november i stadshuset Kronan 18.30 och på tisdag i kommunfullmäktigesalen 8.30 på morgonen.

Lärarförbundet bjuder på tisdag in ämneslärare och skolpersonal till föreläsningen ”Folk, familj och fosterland” med Bilan Osman från stiftelsen Expo som berättar om extremhögerns antifeminism och hoten mot HBTQ-rättigheter.
”Med rätten att gå i rosa högklackade skor” är en föreläsning som 19-åriga Adrian Wahlström håller på Sliperiet på torsdag 18.30. Adrian berättar om hur han gått från fotbollskille till hästkille, om livet som en okänd dragshowartist och teaterföreställningar i mormors pälsar och högklackade skor.

Christer Fällman, grundare av Regnbågens kooperativa hyresrättsförening, föreläser på fredag på vård- och omsorgsboendet Rosenbacken i Själevad klockan 18.00. ”Regnbågen över gärdet” handlar om Europas första seniorboende för HBT-personer där syftet med boendet är att erbjuda trygghet, gemenskap och välbefinnande på ålderns höst för personer som ofta upplevt marginalisering och utanförskap i samhället.

Regnbågsveckan bjuder också på en schlagermusikal med Glädjeteatern på Sliperiet på tisdag 19.00. Glädjeteatern uppträder även med sång och musik på temat vänskap, tolerans, utanförskap och solidaritet på fredag i stadshuset Kronan klockan 9.30 och på OffCoff, Lasarettsgatan 25B, 10.15.

Under tisdagen mellan 14.30 och 16.30 bjuder Hemslöjdsföreningen i samarbete med studieförbundet Bilda in till slöjdträff på Sliperiet för kvinnor från alla världens länder. Förutom handarbete blir det samtal kring allas lika värde, lika rättigheter och lika möjligheter.
Sliperiets café är plats för tisdagens fikastund med Paletten, Örnsköldsviks nya HBTQ-nätverk. Från 17.30 är alla intresserade inbjudna.

Onsdag 21 november bjuder Svenska kyrkan och Sensus in till musikcafé med regnbågstema på Café Kyrkbacken i Örnsköldsviks församlingshem mellan 19 och 21. På lördag ger Ögonblicksteatern barnföreställningen (från 4 år) ”Älskade familj” på Arkenbiblioteket och under hela lördagen bjuder Cesam in till en färgglad lördag i city med överraskningar för både stora och små.

På Örnsköldsviks museum och konsthall hålls guidade visningar av utställningar ur ett queerperspektiv klockan 12.00 varje dag tisdag till fredag och på Arkenbiblioteket kan man hela veckan, måndag till lördag, gå tipspromenad med tema HBTQ-historia – och tillverka en egen regnbågspin.

Regnbågsveckan avslutas söndag 25 november med en regnbågsmässa i Örnsköldsviks kyrka 11.00 som följs av en träff i församlingshemmet med fika och mingel för regnbågsfamiljer. Observera att vissa av aktiviteterna kräver föranmälan.

Publicerat