Hälsa

500 000 kronor till hälsofrämjande innovationer

Region Västernorrland får 500 000 kronor i stöd från den statliga innovationsmyndigheten Vinnova. Pengarna ska till hälsofrämjande innovationer.

För att förbereda en etablering av en testbädd som ska hjälpa Västernorrlands invånare att göra hälsosamma val så har Regionen beviljats 500 000 kronor i statligt stöd från Veker för innovationssystem, Vinnova.

­­­­­ – Det känns spännande att vi nu med stöd av Vinnova får möjlighet att utreda hur våra miljöer, i samverkan med invånare, universitet och näringsliv, kan användas för att utveckla innovationer för hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser, säger Erik Lövgren, regionråd i Region Västernorrland, i ett pressmeddelande.

I projektet kommer befintliga miljöer i form av till exempel hälsocentraler, Österåsens hälsohem, kliniska träningscentra samt tandvårdskliniker att utvärderas för att undersöka möjligheterna till att etablera en eller flera fysiska testbäddsmiljöer.

– Det kan också bli aktuellt att etablera nya virtuella miljöer för tester. Såväl näringslivets intressen som samhällets behov av innovationer avgör hur testmiljöerna kommer att sättas upp, säger Linda Johansson Bäck, enhetschef för Utveckling och innovation i Region Västernorrland.

Satsningen är en viktig del i regionens digitaliseringsarbete med mål om en hållbar och tillgänglig hälso- och sjukvård. Utöver stort internt engagemang så har Region Västernorrland knutit till sig externa aktörer som deltagare i styr- och referensgrupper samt anordnat nätverksträffar för intresserade företag.

– Det har funnits ett stort intresse och varit bra uppslutning, så nu känns det så klart jättebra att vi kan utveckla vår samverkan ytterligare, säger Linda Johansson Bäck.

Publicerat