Skola & utbildning

Grön Flagg-dagen

17 procent av skolorna i Västernorrland anslutna till Grön Flagg, vilket ger en fjärdeplats bland alla Sveriges län.

Söndag 11 november är det Grön Flagg-dagen. Dagen efter firar tusentals skolor och förskolor runt om i Sverige sin gröna flagg och sitt arbete för en hållbar utveckling. Samtidigt delas priset Årets Grön Flagg ut i kategorierna förskola, grundskola och gymnasieskola. I Västernorrland är andelen verksamheter med Grön Flagg 17 procent, vilket ger en fjärdeplats bland alla Sveriges län.
– Alla skolor och förskolor ska arbeta med lärande för hållbar utveckling enligt läroplaner och politiska mål. Antalet Grön Flagg-verksamheter i en kommun är en indikation på hur viktigt kommunen tycker att detta arbete är, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Lärande för hållbar utveckling innebär att barn och elever får förutsättningar att arbeta för en hållbar utveckling, vilket också är ett tydligt mål i arbetet med att genomföra Agenda 2030 ute i landet. Det är också ett krav enligt läroplaner. De skolor och förskolor som är med i Grön Flagg får möjlighet att arbeta mer systematiskt med detta. Samtidigt visar antalet medlemmar vilken ambition kommunen har i arbetet med lärande för hållbar utveckling.

I Västernorrland är 67 skolor och förskolor anslutna till Grön Flagg – det är 17 procent av alla skolor och förskolor i länet. Det län som har flest andel Grön Flagg-verksamheter är Södermanland med 35 procent anslutna skolor och förskolor. Länet med minst andel är Västerbotten, med två procent.
På måndag den 12 november delas priset Årets Grön Flagg ut till en förskola, en grundskola och en gymnasieskola.

Grön Flagg drivs sedan 1996 av Håll Sverige Rent, och är den svenska utformningen av Eco Schools. Programmet är ett av FN:s erkända globala program för lärande för hållbar utveckling. Idag är 350 skolor och 1 650 förskolor med i Grön Flagg.

Publicerat