Du är här

2018-11-11 - Bra att veta med Webben 7

Skydda dig mot tjuven

Var femte hushåll i Sverige har någon gång utsatts för inbrott. Här är tipsen på hur du kan undvika inbrott.

Det har under de senaste åren anmälts drygt 20 000 inbrott per år i Sverige och enligt den Demoskopundersökning som SSF Stöldskyddsföreningen låtit göra, uppger var femte boende som svarat att de någon gång utsatts för inbrott i sitt hem.

De flesta inbrott sker på dagen och under årets mörkaste månader, främst oktober och november. Vanligast är att tjuven tar sig in genom att bryta upp ett fönster eller en altandörr på markplan för att sedan stjäla saker som är lätta att dölja och bära med sig, så som exempelvis smycken, kontanter, pass och surfplattor.
– Så många som 80 procent av de boende i vår undersökning uppger att de inte har lås på sina fönster. Går fönstret inte att bryta upp tvingas tjuven till att slå sönder fönstret och klättra in och ut i glas vilket försvårar inbrottet, så se till att fönstren är låsta med godkända lås, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Tjuvar undersöker hemmet och vill veta om någon är hemma innan de väljer var de ska slå till. Är det insyn på tomten, ligger flera dagars post i brevlådan, är det välstädat hemma, kanske har de även varit där tidigare och lagt en sten eller borste framför ytterdörren för att se om du flyttat på den? De letar även efter hjälpmedel på tomten som underlättar inbrottet, som en stege, för att ta dig upp på övervåningen.
Genom att se över hemmets säkerhet och skaffa sig ett bra inbrottsskydd minskar risken avsevärt att drabbas av stöld, förlust och det obehagliga intrång i privatlivet som ett inbrott innebär.

SSF:s tips mot inbrott:
•    Gå med i Grannsamverkan.
•    Ha certifierade lås på dörrar, altandörr och fönster.
•    Ha rörelsestyrd belysning utomhus.
•    Lås alltid dörren även när du är hemma och lägg aldrig nycklar eller värdesaker precis innanför dörren.
•    Lås in eller lås fast stegar och andra redskap på tomten.
•    Ha larm, det förkortar tiden för tjuven och ökar grannarnas uppmärksamhet.
•    Ha lås på brevlådan eller be en granne ta hand om posten om du reser bort.

 

Dela med dig av denna artikel på: