Övrigt

Så ska ö-vikbornas el-sopor bidra till en bättre värld

Örnsköldsviks kommun har sedan två år tillbaka återtagit it-produkter genom it-företaget Atea. Nu tar kommunen ett kliv till och uppmanar medarbetarna att lämna in sin privata elektronik. Målet: mindre el-sopor och en mer hållbar utveckling.

– Hur vi kan använda den nya tekniken på ett hållbart sätt är en viktig strategisk fråga för oss. När vi funderade på hur vi skulle synliggöra vårt arbete med hållbarhet så blev det naturligt att nyttja vår digitaliseringsdag och involvera de anställda på vår resa, säger Jens Danielsson som är utvecklings- och digitaliseringschef på Örnsköldsviks kommun.
 
Örnsköldsviks kommun är medlemmar i Ateas 100% klubb vilket innebär att de strävar mot ett hundraprocentigt återtag av it-utrustning. När kommunen använt färdigt it-produkter såsom smartphones, datorer och surfplattor skickas de tillbaka till Atea i säkrade insamlingsburar. Därefter transporteras produkterna till Ateas logistikcenter i Växjö för att rensas på all data innan det avgörs om de ska återvinnas eller, ännu bättre, återanvändas. 
 
– El-avfall är det snabbast växande avfallet i världen. Samtidigt ser vi att 4 av 5 enheter såsom mobiler, plattor och datorer i själva verket kan återanvändas. Att Ö-viks kommun inte bara visar vägen för andra verksamheter genom att gå med i 100 % klubben utan även möjliggör för medarbetarna att bidra utöver det är såklart jättepositivt, säger Fredrik Östman som är platschef på Atea i Örnsköldsvik. 
 
Digitaliseringsdagen äger rum den 7 november. Två veckor framåt kan medarbetarna på kommunen lämna in färdiganvänd elektronik på Kronan och Nygatan 16.  Det kan vara allt ifrån smartphones och datorer till skärmar och surfplattor. Skicket spelar ingen roll och inte heller produkternas ålder. Det ekonomiska värdet går till välgörande ändamål och delas lika mellan Världsnaturfonden och Cancerfonden.  

 

Publicerat