Du är här

2018-11-08 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Emil på topp i Fortnite

Världens just nu populäraste spel ser inte ut att förlora sin ställning inom kort – varje månad drabbar tiotals miljoner samman i Fortnite Battle Royale. Stöter de på Emil Fahlgren Vestin i Domsjö får de akta sig – i skrivande stund rankas han i spelläget duo som femte bäst i Sverige.

Med en aggressiv spelstil har 15-årige Emil Fahlgren i Domsjö tagit sig till toppen av de officiella rankningslistorna i det omåttligt populära spelet Fortnite Battle Royale, till vilket tillverkaren själv, Epic Games, i september månad sade sig ha över 78 miljoner inloggade spelare. Efter att det nyligen lanserats till både Nintendo Switch och Android är det en siffra som också lär öka.

I spelläget duo, där två spelare samarbetar, återfinns Emil just nu på en stabil femteplats och tittar vi på världslistorna parkerar han på en, med tanke på konkurrensen, imponerande placering som nummer 2 118. 
– Det känns kul, även om jag vill bli bättre, säger Emil.
Fortnite är i dag inne på sin sjätte säsong och Emil har spelat sedan den första. I dagarna har han precis avslutat en annan – fotbollssäsongen.
– Nu börjar mitt fotbollslag träna inomhus. Det är en sport som kräver koncentration och handlar om lagarbete, precis som Fortnite. Spelformen duo, då jag samarbetar med någon, är klart roligast. En fördel med den är också att få hjälp om man blir knockad.

Hemligheten bakom Emils framgång säger han beror på en aggressiv spelstil: i stället för att gömma sig tar han sig an motståndare direkt. 
– Man ska inte hålla på med en fajt för länge, då kommer till slut någon annan. Många fajter gör dig också bättre. En taktik jag ofta använder mig av är att bygga en vägg framför motståndaren efter första träffen och sedan bygga mig själv uppåt till en ny position. Att vara högre ger övertag.

Byggmomentet i Fortnite, där insamlat material används till att skapa platåer att ta sig fram på, menar Emil är av största vikt. En naturlig höjdskillnad i terrängen, exempelvis ett berg, är han snabb att utnyttja för att få bättre startläge än motståndaren. 
– Från ovan ser du din motståndare bra, men inte tvärtom, och det är också svårare att skjuta uppåt. Jag har studerat Youtube-videor för att lära mig bygga 90 grader med två våningar åt gången för att alltid vara högre. Nu har jag nästan bemästrat det, men ibland blir det fel.

Strategierna i Fortnite är många och enligt Emil en del av tjusningen. Vanliga misstag spelare gör, menar han, är antingen att bygga för lite eller för mycket och därmed stå utan byggmaterial när det verkligen behövs.
– Då är det kört. Vissa bygger också fel, med ett enda högt torn. Det går fort att skjuta ned och bygger jag då snabbt några egna våningar har jag övertaget igen.
Två förebilder inom spelets mångsidiga byggkonst har Emil i spelarna Chronicluis och Frenzii. Precis som dem har även Emil laddat upp videor när han spelar Fortnite. Timmarna framför skärmen är i dag många, men att som ung sitta alltför länge är inget Emil vill rekommendera.
– Är man yngre ska man inte spela lika mycket som äldre. Nu blir det mer ofta, men förut försökte jag göra något annat lika mycket som jag spelade. Att ha regler för speltid är bra – man vänjer sig med det. 

I framtiden hoppas Emil bli medlem i ett officiellt lag och spela för prispotter. Epic Games har exempelvis börjat sända en turnering i veckan på plattformen Twitch, där deltagarna förra helgen delade på 1,5 miljoner dollar varav vinnarna fick 400 000 dollar.
Är ett delmål att först bli bäst i Sverige?
– Jag fortsätter spela för att bli bättre – att bli etta är nog ganska svårt, men jag tänker försöka.

Emil Fahlgren Vestin
Fortnitenamn & Youtubekanal: Emaxel35
Epic Game-namn: Liquid Emaxel35
Favoritområde: Salty Springs. Där finns mycket material med medelmånga spelare som landar.
Favoritskin: Rapscallion.
Favoritlåt i spelet: OG Remix.
Favoritvapen: Deagel. Den har blivit bättre i senaste uppdateringen.
Favoritdans: Den första som alla får gratis i början. Det är roligt att se nybörjare dansa den.

Så bir du bättre
Spela aggressivt – göm dig inte.
Titta på andra och snappa upp deras taktik.
Öva på att bygga ensam, cirka 20 minuter då och då, för att få ett muskelminne och komma ihåg rörelserna.

Så får du en Victory Royale
Hugg mycket material, landa på kanten av kartan för att få tillräckligt med loot.
Undvik fajter, annars riskerar du tappa liv och material.
Bygg baser på slutet och försök vara ”den tredje parten” i uppgörelsen mellan de sista två motståndarna. Attackera när endast en återstår.
 

Dela med dig av denna artikel på: