Hälsa

Tobaksbarn till Västernorrland

Tobaksbarn 2018 är igång. För sjätte året i rad kommer A Non Smoking Generations engagerade föreläsare möta tusentals elever på höstens turné runtom i Sverige. Årets stora nyhet är att föreläsningen innehåller fakta som organisationen samlade in genom en studieresa till tobaksodlande Malawi. Vecka 45 kommer turnén till Örnsköldsvik, Sundsvall och Timrå.

”Tobaksbarn – 50 kr och barnarbete på köpet” är en föreläsningsturné som ger ett nytt perspektiv på tobaksbruk. I stället för att prata om den personliga hälsan lyfter man fram tobaksindustrins metoder och hur tobak hindrar en global hållbar utveckling. Projektet finansieras delvis av SIDA och Forum Syd.

Under en fyra månader lång höstturné kommer ett team att genomföra ungefär 100 föreläsningar på skolor från norr till söder i Sverige. Inbjudan gick ut redan i våras och turnén är i stort sett fullbokad. Sajten Tobaksbarn.se och kampanjfilmen DU BESTÄMMER SJÄLV som belyser kopplingen mellan tobak och hållbar utveckling är nominerade till Publishingpriset 2018.

A Non Smoking Generations rapport Den Stora Tobakslögnen beskriver situationen i Malawi, som är ett av världens fattigaste länder och även ett av de länder som är mest beroende av tobaksodling. Föreläsningen visar hur tobaksindustrin utnyttjar bönder och barn som lever i fattigdom samt hur tobaksodling förorenar miljön och bidrar till omfattande skogsavverkning. 

Genom att vara tobaksfri bidrar man till FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Varje år dör cirka sju miljoner människor i världen på grund av tobak. Minst 80 000 barn arbetar på tobaksodlingar i Malawi för att odla tobak som bland annat används i svenskt snus. 80 % av allt skräp i stadsmiljöer är tobaksrelaterade produkter. Förra året uppgav 92 % av eleverna att föreläsningen innehöll argument för att avstå från tobak.

– Våra senaste undersökningar om ungdomars attityder till tobak visar att 90 procent av unga ser kompisars påverkan som en orsak till att börja röka. Grupptryck i kombination med att unga känner sig odödliga gör att de personliga hälsoargumenten är näst intill overksamma i den här frågan. Däremot har unga oftast mer empati gentemot sina kompisar, och vill inte bidra till barnarbete och miljöförstöring, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

Föreläsningen berör också den senaste tidens oroväckande utveckling av nya tobaks- och nikotinprodukter. Den avslöjar hur tobaksindustrin arbetar strategiskt med marknadsföring, produktdesign samt produktutveckling för att locka ungdomar in i ett beroende och säkra framtida kunder.

A Non Smoking Generations senaste ambassadör Jenny Rissveds, OS-guldmedaljör i mountainbike, har tagit ställning: ”En människa kan påverka och tillsammans kan vi förändra. Jag ser fram emot att fler blir medvetna om situationen som råder, inte minst med tanke på vår miljö.”

Tisdag 6 november och onsdag 7 november besöker föreläsarna Parkskolan samt Nolaskolan i Örnsköldsvik. Torsdag 8 november föreläser de först på Hagaskolan i Sundsvall och avslutar sedan turnéveckan med en föreläsning på Arenaskolan i Timrå.

Publicerat