Evenemang

Fria Thule blir Teater Viljan

Thuleteatern är hemvist för nystartade Teater Viljan, föreningen som vill berätta och beröra, uppröra och roa. Idéer finns för en teaterpremiär till våren och dessutom har de satt upp en mycket ambitiös femårsplan.

När amatörteaterföreningen Fria Thule startades år 2000 hade föreningen två syften, dels själva teaterverksamheten men också den viktiga uppgiften att försöka rädda den då hotade lokalen Thuleteatern. Av olika anledningar trappades verksamheten ned och de senaste åren har Fria Thule legat i dvala. 

Nu väcks teaterföreningen till liv igen med nytt namn – Teater Viljan. Dessutom tycks lokalen vara räddad i och med det hyres-kontrakt som kommunen har med den nya ägaren till fastigheten på Skolgatan 2.
– Vi har släppt kravet på att vara lokalräddare vilket innebär att det blir mer fokus på att göra det vi älskar – spela teater. Vi är också tacksamma och jätteglada för att vi får vara här i Thuleteatern, säger Lars-Gustav Eriksson.
Idén till Teater Viljan kläcktes under arbetet med den stora teatersatsningen Spelet om Örnsköldsvik som visades ett flertal gånger hösten 2017 inför utsålda hus på Folkan Teater.
– Vi såg att det fanns en spelglädje, en gnista, och jag släppte ut en fråga och undrade hur många som var intresserade att vara med i Teater Viljan, säger Mahlin Hörnlund.
Nu har föreningen 21 medlemmar, och redan en god bredd med regissörer, manusförfattare, sminkör och ljussättare. Men man vill förstås bli flera.
– Det är mycket jobb som ska göras förutom det som syns på scenen under en föreställning. Ledarbiten är viktig och vi planerar att tillsammans med ATR (Amatörteaterns Riksförbund) utbilda ett antal ledare för att börja jobba underifrån med barn och ungdomar, säger Lars-Gustav.

Föreningen har en femårig utvecklingsplan där siktet är inställt på att producera två stora och fyra mindre uppsättningar per år. Dessutom fyra uppsättningar för barn. Om fem år vill de också ha minst tio teatergrupper för barn och ungdomar, prova på-grupper för vuxna, minst tio verksamma ledare och 200 betalande medlemmar.
– Vi är många viljor, men vi vill åt samma håll, säger Mahlin. Vi vill vara en samhälls-röst i Ö-vik, vi vill berätta och beröra, uppröra och roa.
Teaterpremiär för Teater Viljan blir det förhoppningsvis till våren. 
– Vi har en tanke på en föreställning som satts upp här tidigare men som vi vill göra om med en ny tvist, avslöjar Mahlin.

Publicerat