Miljö

Nya återvinningscentraler invigs i Björna och Husum

Nästa vecka är det dags för invigning av ytterligare två återvinningscentraler i kommunen. Nu är det Björna och Husum som får nya anläggningar för återbruk och återvinning. Den 6 och 8 november invigs återvinningscentralerna i Björna respektive Husum.

I februari invigdes nya centraler i Bredbyn och Bjästa. Tanken var att återstående två centraler i Björna och Husum skulle invigas samtidigt. Men på dessa orter var det en riktig utmaning att hitta lämpliga platser, vilket gjorde att byggena kom igång något senare.

– Nu har vi fem fantastiskt fina återvinningscentraler i kommunen och kan helt överge de gamla mobila centralerna som sedan i februari stått parkerade i Björna och Husum. Det känns verkligen jätteroligt, säger Peter Westin som varit Mivas projektledare under byggnationerna.

Husumborna har nyligen kritiserat FTI, Förpackning- och Tidningsinsamlingen, för deras placering av återvinningsstationen i centrala Husum. FTI har som målsättning att finnas i tätbefolkade områden och nära annan service för att många till och med ska kunna gå till stationen. Miva vill såklart att återvinningscentralerna ska finnas centralt, men ändå inte i tätbebyggt område.

– Vi har lyckats hitta platser för våra nya återvinningscentraler som är centrala, men ändå inte inne i samhället, säger Peter Westin. Det ska vara lätt att göra rätt och då gäller det att få ihop kraven på närhet och att inte skapa olägenheter.

Mia Bylund Edstrand som är verksamhetskoordinator för GFG-Bygdsam håller med:

– Mivas satsning har tagits emot oerhört positivt i bygden då återvinningscentralen hamnar en bit utanför Husum vilket gör att miljön för de boende inte påverkas. Det är ju dessutom en riktig anläggning mot den tidigare med provisoriska containers i markplan. Nu blir det som på Må. Sedan hade vi såklart hoppats att det här även skulle lösa problemen med återvinningsstationen i centrum, men vi har förstått att det är olika aktörer med olika uppdrag.

Även i Björna är man nöjda med placeringen av den nya centalen:
– Miva har hittat helt rätt plats. Den är diskret, men ändå väldigt central och bra, säger Erik Nordlander som är ordförande för Bygdsam Gideälvdal.
Erik räknar många år bakåt i tiden för att hitta en motsvarande satsning i bygden.
– Det var nog bygget av nya brandstationen för drygt tio år sedan, men Mivas bygge är ju betydligt större än vad det handlade om. Så den nya centralen är väldigt välkommen i bygden och vi är mycket förväntansfulla. Sedan funderar vi såklart hur öppethållandet på sikt kan utökas beroende på efter-frågan. Men nu ska vi först få alla att förstå vilka fina sorteringsmöjligheter vi har på hemmaplan trots att vi bor utanför centralorten.
Fem platser för återbruk och återvinning

Från vecka 45 kan privatpersoner och företag lämna sitt grovavfall på fem olika återvinningscentraler i kommunen. Centralerna i Bredbyn, Bjästa, Björna och Husum har öppet en dag i veckan mellan kl 13–20.

– Från och med nästa år kommer vi också att ha extraöppet på de nya centralerna någon lördag under vår och höst. Då vet vi att det är extra stort tryck och vill därför utöka vår service, säger Peter Westin.

Publicerat