Övrig sport

Guld-Fredrik med nytt i sikte

Han var ynglingen som vips blev ankaret och som i våras full-bordade ett bejublat svenskt OS-guld i Pyeongchang.
Nu siktar Fredrik Lindström, 29, vidare efter en lång försäsong och låter oss följa med under ett träningspass på rullskidor.

Han är snart 30 år, har fru och två små barn, nybyggd villa i natursköna Norrvästansjö och han har OS-guld,
värdscupsegrar, VM-medaljer och en ryggsäck fylld av SM-guld.
Vem som helst skulle lägga skidor och gevär på hyllan och tacka för sig. Han har bevisat för sig själv och hela världen att Maries och Svantes son från Bredbyn är en av världens bästa skidskyttar. Problemet är bara att elitåkare i den grenen kan nå topparna i karriären efter 30, vilket betydligt fler än norrmannen Ole Einar Björndalen bevisat. Då går det ju inte att lägga av. Och absolut inte eftersom Fredrik Lindström inte är vem som helst.

En lång försäsong med massor av barmarks- träning lider mot sitt slut och i morgon reser han till Idre för efterlängtad snöpremiär. För övriga i familjen Lindström; frun Sara och döttrarna Rut och Ida, inleds nu den del av året då far i huset är borta under långa perioder. I princip är han borta två och en halv till tre veckor för att sedan vara hemma i drygt en. Så ser verkligheten ut ända fram till mars nästa år som avslutas med en riktig smällkaramell.

Han vill vinna mer och gör ingen hemlighet av att han är på jakt efter en individuell mästerskapsmedalj. Smällkaramellen är nämligen kommande säsongens grand final; VM i Östersund. En utmaning och uppgift som Fredrik haft i sikte under flera år.
– Att det skulle bli världsmästerskap i Östersund 2019 har ju varit klart sedan länge. Därför har det under lång tid varit fokus på OS och hemma-VM, berättar Fredrik när han packar bilen för att under ledning av sin personlige tränare; Niclas Grön, genomföra ett av otaliga träningspass.

Nu handlar det om backintervaller på rullskidor upp till toppen på Varvsberget där vi blir dödströtta av att bara titta på. Tre stentuffa körningar från Modovägen upp till toppen följs av ytterligare tre med start från gamla järnvägsstationen.
– Jag har hållit på med att vara tränare i den här branschen i en herrans massa år, men blir ändå lika imponerad. Det är fantastiska människor som orkar underkasta sig så här mycket träning och man ska komma ihåg att det bara är en handfull av dem som kan leva på sin idrott, säger Niclas Grön.

Han är även personlig tränare till längdskidåkarna Hanna Falk och Britta Johansson Norgren. Två gånger i veckan under hela året drillar han Fredrik Lindström och säger sig ha en bra dialog med skidskyttarnas förbundskapten Wolfgang Pichler.
– Eftersom jag själv varit förbundstränare har jag lärt mig att man som personlig tränare gör klokt i att inte lägga sig i hur landslagen lägger upp sina läger. Kring Fredrik har jag och Wolfgang en bra dialog och jag tror att han litar på mig, fortsätter Niclas Grön och ler.

Glad verkar också Fredrik Lindström vara trots att han borde göra grimaser och se plågad ut. Att vara elitidrottare på den här nivån är onekligen en livsstil och något som även ställer ganska höga krav på den övriga familjen.
– Så är det absolut. Utan Saras stöd och förståelse skulle det här inte vara möjligt. När jag är hemma försöker jag vara så närvarande jag kan och göra det bästa av situationen, berättar Fredrik.

Strax före de olympiska vinterspelen i Sydkorea var han sjuk för att några veckor
senare skära mållinjen som överlycklig slutman i stafetten. OS-guldet är utan tvekan Fredrik Lindströms mäktigaste upplevelse hittills under karriären. Den som varit lång och blixtsnabb på samma gång. För många är han fortfarande ynglingen som slog sig in i landslaget bredvid Björn Ferry och Carl Johan Bergman och nu plötsligt ankaret i laget som står för rutinen.
– Ja, även för egen del tycker jag att det har gått fort. Tiden rusar i väg, men jag känner mig inte som en pappa i laget. Snarare som en outsider eftersom övriga killar i landslaget bor och försäsongstränar i Östersund.
Morgonpasset mot Varvsbergets topp skulle få de flesta att kasta in handduken. Men Fredrik Lindström verkar än en gång njuta av sin tillvaro.
– Jag känner mig privilegierad. Och nu ser jag fram emot att få åka på snö.

Fredrik Lindström
Ålder: 29 år.
Familj: Gift med Sara, döttrarna Rut, 4 år, och Ida, tre månader.
Bor: I villa i Norrvästansjö vid Lomsjön, Örnsköldsvik.
Meriter:
1 OS-guld, 2 VM-brons,
17 SM-guld, 10 SM-silver,
7 SM-brons, 3 VC-vinster,
7 övriga VC-pallplatser,
3 SM-silver i längdskidåkning.
Aktuell: Skidskytt på fortsatt medaljjakt.

 

Publicerat