Hus & Trädgård

Tänd upp i tid

Inte en snöflinga i sikte – därför är tiden perfekt att sätta upp julbelysningen.
– Ljus och värme gör det lättare att vara omsorgsfull. Dessutom får du glädje i att ha ljusen tända längre, säger Jenny Sjödin på A-ljus.

Nej, julen står inte vid dörren, vilket många kan vara snabba att påpeka när affärer bunkrar upp med säsongens varor.
– Det är så skojigt, många kunder säger ”oj, det blir tidigare och tidigare för varje år”. Men vi får alltid hem julbelysningen vecka 39, så har det varit de senaste 25 åren. Men i år har vi haft så fint väder så att höstkänslan uteblivit lite, säger Jenny Sjödin, ägare av A-ljus i Örnsköldsvik.
Där har alltså försäljningen av både ljusslingor och ljusstakar redan startat och för den som vill välja och vraka i ett brett sortiment gör bäst i att inte dröja, för efterfrågan är stor – redan i mitten av november brukar utbudet bli betydligt mindre. I alla fall när det gäller det nya och trendiga, som även i år går åt det gråa hållet.
– Det kom lite i fjol men är ännu tydligare i år: trenden är gråa stakar och pappstjärnor. Tittar vi på lampor ska det vara kulört och färgglatt, det som förut nästan fått en liten fulstämpel.

Att redan nu sätta upp ljusslingorna kan vara en god idé, innan kylan slår till på riktigt.
– Det är bra att börja innan frosten och snön kommer, då slipper du frysa om händerna och buskar och grenar bryts inte av lika lätt. Då kan du också vara noggrannare; är du omsorgsfull blir det både finare och hållbart.
– Linda slingan runt grenarna så att den sitter ordentligt fast, se till att ha ett jämnt ljus med tillräckligt många lampor så att inte bara halva trädet lyser. Då blir det stämningsfullt. Man behöver inte vänta till första advent med att tända, du har glädje av att ha det fint längre. Har det gjorts grundligt kan det bli en dekoration för hela vintern.

Säkerhetsmässigt måste du se till att de ljuskällor du använder är gjorda för utomhusbruk, för att klara fukt och inte gå sönder. Jenny rekommenderar också att sätta ledlampor i det som går och tänka på att spara energi. Har du gammal belysning, överväg att byta till led för att minska elförbrukningen.
– Annars när det gäller julbelysning är det ju väldigt mycket tradition. Vill man ha kvar den gamla röda pappstjärnan från mormor, då ska man ha det. Det finns inga rätt eller fel.

Publicerat