Övrigt

Stort drag efter kaminer

Fortfarande varm, sprakande och mysig – men för många är braskaminen numera också en viktig inredningsdetalj. Med dagens teknik behöver värmeeffekten inte diskuteras särskilt länge.

Braskaminen har gått från enbart värmekälla till att bli en del av möblemanget.
– Många kunder är inte lika intresserade av själva värmen som de är av utseendet. Beslutet brukar landa på användarvänlighet och design. Dagens kaminer är så effektiva att värmen är det sista de behöver bry sig om, säger Björn Boström, delägare i Örnsköldsviks nyöppnade Elda-butik.
Och utseendemässigt finns numera tusentals varianter för konsumenten att välja mellan, allt från klassiska och antika till moderna och futuristiska.
– Takhängda, fyrkantiga, runda och i olika färger, det finns en design för alla. Men den stora säljaren här i Sverige är en lite mer modern, rund kamin.

Du som går i kaminköpartankar bör först och främst vara alert på de nya miljökraven som införs vid årsskiftet, med syfte att ytterligare minska utsläppen från vedeldning.
– För att få installera en kamin efter nyår måste den klara miljökraven. Men de gäller inte för din redan befintliga kamin.
Kraven är alltså inte retroaktiva och den som redan har en kamin eller vedspis som eldas med pellets eller ved berörs inte av nyårets ändringar, till skillnad från exempelvis i Tyskland där alla gamla kaminer måste bytas ut.
Att installera en kamin själv är inte alltför svårt för den med specialkunskaper, menar David Ögren, säljare och montör på Nordemans Jern.

Bruksanvisningen är detaljerad och ska så klart följas noga. Att ha rätt rördimension till den rökkanal du ska ansluta till är exempelvis viktigt. Kontrollera också hur det ser ut på vinden.
– Spån får inte ligga mot den gamla skorstenen och takstolar får inte vara för nära. Men med nyare modulskorstenar kan du komma så nära som fem centimeter utan risk, säger David.
För honom innebär hösten som vanligt en riktig kamin-peak.
– Det är ett väldigt drag nu. Intresset bara ökar, det är många som har kvar gamla oeffektiva kaminer.

Jämfört med dagens är skillnaden stor. Den så kallade clean burn-tekniken, där små hål i bakstycket tillför syre som antänder elden på nytt, är en anledning till det. Andra är tätare förbränningskammare och materialet vermikulit som reflekterar tillbaka värmen i kammaren och ökar förbränningen.
Patrik Erikssson är ägare av Gula Huset:
– Var du kan placera din kamin är i mångt och mycket en kostnadsfråga. Med sidodragningar av rören går det oftast att lösa rent tekniskt, men se till att följa reglerna kring skorstenen och hur mycket  den ska sticka upp över taket. Där kan det vara bäst att förhöra dig med ditt sotningsdistrikt.

Även Patrik håller med om att kunder i allt större grad efterfrågar design.
– Men ofta tänker folk bara på själva kaminen; du behöver också rör, gnistskydd, en skorsten och tilluft.
Patrik påminner också om det kanske viktigaste av allt: Har du inte haft kamin tidigare och ska installera en ny, måste du först göra en bygganmälan hos kommunen. Alla kaminer ska också besiktigas av en sotare innan användning, även om du bara byter ut en befintlig.

Publicerat