Trafik

Allt fler kör "dagen efter"

15 procent av bilister uppger att de kör tidigt dagen efter att de har druckit alkohol. Det visar resultatet av en enkät som Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund genomfört.

Enkäten genomförs årligen och årets resultat visar att 15 procent av bilisterna kör dagen efter att de druckit alkohol, vilket är en ökning med 5 procentenheter sedan föregående år. Enkäten visar också att det är bra många fler manliga förare som kör ”dagen efter” jämfört med kvinnliga, med 24 procent av manliga förare respektive 8 procent kvinnliga. 

I enkäten framkommer även att 14 procent av männen tycker att det är OK att köra bil efter att ha druckit en starköl eller ett glas vin, medan bara 3 procent av kvinnor tycker samma sak.

Samtidigt så tycker åtta av tio förare att alla nya bilar som säljs ska vara utrustade med drog- och alkolås, och 96 procent av de tillfrågade anser att det ska vara obligatoriskt för personer som åkt dit för rattfylleri att ha alkolås installerade i sina bilar.

Fakta rattfylleri:

Varje dygn kör drygt 12 000 personer rattfulla i Sverige.

Under 2017 dog 80 personer i trafikolyckor orsakade av rattfylleri.

Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. En person som har 0,2 promille kan känna sig lätt påverkad eller inte alls. Om man har druckit en öl eller ett glas vin bör man inte köra bil eller cykla på flera timmar.

 

 

Källa: Motorförarnas Helnykterhetsförbund
Publicerat