Du är här

2018-10-14 - Nördrummet

AI – en fara för framtiden?

Det har talats en del om artificiell intelligens, AI, den senaste tiden. Forskare tycker att Sverige borde satsa mer på utveckling av AI och i FN har ”mördarrobotar” diskuterats. Men vad är AI? Och är mördarrobotar något vi bör oroa oss för?

1984 släpptes filmen The Terminator, en film där en kvinna är jagad av en robot som försöker döda henne. Roboten är skapad av en artificiell intelligens som bestämde sig för att utrota mänskligheten. 

Filmen är förstås en fiktiv actionrulle, men en del av de rädslor som filmen pratar om är grundade i verkligheten. Rädslan att en AI blir så avancerad att den blir ett hot mot mänskligheten är en verklig rädsla bland forskare. Global Challenges årliga riskrapport runt faror mot mänskligheten har till och med listat avancerad AI som en av de tolv stora farorna.

Så vad är då egentligen AI och hur kan det komma sig att det utgör en fara för oss?

Enkelt sagt så innebär AI ett sätt att programmera datorer och programvaror på ett sätt som låter de lära sig. Man pratar i regel om två möjliga inlärningssätt:
1) Specificerad AI: En AI som har en begränsad uppgift och kan lära sig genom att man matar den med data. Sådan AI används idag i bl.a. många industrier och i självkörande bilar.
2) Generell AI: En AI som har möjligheten att lära sig på samma sätt som en människa, kan dra egna slutsatser och kan ha utvecklat ett medvetande som tillåter tankar. Generell AI finns inte idag men det forskas för fullt runt att kunna skapa en sådan.

Men när man pratar AI som ett hot mot mänskligheten så pratar man oftast om en AI som inte bara är medveten utan har blivit självmedveten om sin egen existens och har tankeförmågan att agera utifrån det.

Den rädsla som forskare ofta pratar om runt självmedveten AI är att den antingen skulle se människan som ett hot på grund av vår historia av krig och våld, eller att den skulle se oss som ett verktyg som den kan använda för att stärka sig själv och därför vill hitta ett sätt att förslava och utnyttja oss.

Det finns dock många forskare som inte ser dessa scenarion som troliga. De menar istället att en självmedveten AI skulle förstå att våld bara leder till mer våld och att det smarta vore att leva i samförstånd och hitta vägar för människan att bättra sig. 

Vi är långt ifrån att kunna skapa en självmedveten AI, om vi överhuvudtaget någonsin kommer kunna göra det. En del forskare menar att det är bortom någonting vi kan skapa då det kräver kunskap och resurser som vi kanske aldrig kommer att ha. Men något med enklare AI som vi definivt kan skapa redan idag är mördarrobotar.

Det forskas friskt i hur man kan bygga robotar som kan ersätta soldater i krig och idag kan vi bl.a. bygga drönare som kan programmeras att kunna skilja på fredliga och fientliga styrkor. Faktiskt så är det egentligen bara två saker som stoppar oss från att skapa robot-arméer; ingenjörskonsten har inte riktigt nått dit ännu, och även om den hade gjort det så är det idag inte ekonomiskt möjligt.

Mördarrobotar är med andra ord ingen oro för tillfället. Men vem vet vad som kan hända om några årtionden?

Ja, för tillfället kan vi nog fortsätta luta oss tillbaka i soffan och titta på dåliga sci-fi rullar. Men nästa gång du ser en sån rulle kan det vara värt att komma ihåg att det är inte bara ren fiktion. Att AI:n och robotarna har sin förankring i verkligheten. Och att robotar med enklare AI kan i framtiden komma att användas mot människor. 

Dela med dig av denna artikel på: