Hus & Trädgård

Många mäter inte radonhalter i hemmet

Endast en av tre småhusägare har mätt radon visar resultatet av en undersökning som Strålsäkerhetsmyndigheten genomfört.

I en undersökning av hushållens medvetenhet om radon så visade det sig att bara 35 procent av småhusägare hade mätt radon i sin bostad, trots att Boverket uppskattade redan 2009 att cirka 250 000 småhus och 75 000 lägenheter hade en radonhalt över den nationella referensnivån på 200 Bq/m3.

– Även om de siffrorna sannolikt är något lägre i dag har många bostäder i Sverige säkerligen fortfarande en förhöjd radonhalt. Vår undersökning visar ju också att det är alltför få som mäter radon i hemmet, säger Tomas Persson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Strålsäkerhetsmyndigheten lät även göra en undersökning som kollade på kommunernas arbete med radon under 2016. Resultatet visar att fyra av tio kommuner inte ställde krav på fastighetsägare av flerbostadshus att genomföra radonmätningar. 

Men även om få kommuner ställer krav på fastighetsägare så visar också samma undersökning att radon ingår i sju av tio kommuners tillsynsplaner och att det uppskattas att 43 procent av alla flerbostadshus kontrollerats av kommunerna gällande radonhalt.

Publicerat