Du är här

2018-10-06 - Motor
  • Emil Lundberg har stora planer i Husum. Foto: Tommy Ehlin
  • Emil har många spretande förgreningar i företaget. Transport och bärgning är en. Foto: Tommy Ehlin

Emil storsatsar i Husum

Bil och Motor Husum expanderar rejält i och med köpet av Husums Bil & Plåts lokaler. De 220 kvadratmetrarna ska bli 300 och innehålla tre verkstadsplatser samt en större tvätthall.
– Jag tror på det här 200 procent, säger egenföretagaren Emil Lundberg.

När vänner och bekanta med behov av Emil Lundbergs motorkunskaper visade sig många, startade han företag. Efter två år är i dag tillströmningen till Bil och Motor Husum betydligt större än så – och det utan någon större marknadsföring.
– Jag tror att du kan lyckas över allt; det handlar om att kunderna är i fokus och blir nöjda, säger 23-årige Emil Lundberg vars bilverkstad i Husum drar kunder från flera delar av kommunen.

Uppväxt i Arnäsvall och senare boende i Skede blev slutligen Husum en strategisk plats att bosätta sig på för Emil när hans flickvän Lovisa påbörjade studier i Umeå. Här har paret bott sedan 2014 samtidigt som det ena specialverktyget efter det andra hittat ett nytt hem i det intilliggande garaget.
– Ända sedan jag i 14-årsåldern köpte min första epa-traktor har jag skruvat för nöjes skull. Framför allt tycker jag om utmaningen, att lösa problem. Man får många nya vinklar på händerna eftersom alla bilar är så olika. 
Efter att ha varit anställd som mekaniker och lastbilsförare – Emil har yrkesförarbevis för tungt släp – och utbildat sig till att operera tornkranar valde Emil i fjol att heltidssatsa på Bil och Motor Husum. Förutom verkstadsverksamheten bredvid huset erbjuder den relativt unga företagaren också biltransporter, snöröjning och bärgning med dygnet runt-jour. 
– Att vara egenföretagare är hur roligt som helst. Men jag är inte en person som vill göra samma sak varje dag, vardagen måste kännas varierande, säger Emil om de spretande förgreningarna. 

Och nu blir det ännu mer att göra. För bara några veckor sedan stod det klart att Emil tar över Husums Bil & Plåts lokaler på industrivägen, med en tomt på 11 000 och en byggnad på 220 kvadratmeter. Den ska nu renoveras och förvandlas till en fullserviceverkstad med tre verkstadsplatser med billyftar och en kundmottagning. Förutom däckförsäljning planerar Emil också att erbjuda däckhotell. Även en tvätthall ska till, stor nog för både husbilar och traktorer. 
– Det enda som inte får plats är lastbilar. Där ska finnas högtryckstvätt, tryckluft och tillgång till avfettning och rengöringsmedel. Tanken är att lokalen ska bli 300 kvadratmeter totalt.

När renoveringen är klar, tidigast om ett år, och Bil och Motor Husum flyttar hela verksamheten dit, blir det aktuellt med nyanställning. Av en person – till att börja med.
– Det är en ganska stor satsning och väldigt mycket jobb och pengar innan det går ihop. Men jag tror inte det kommer stanna här, med köpet av Bil & Plåt. Jag tycker om att arbeta, ofta fram till midnatt. Jag är nästan för outtröttlig – och därmed dålig på tacomys: utan stödet från Lovisa hade jag inte kunnat göra den här satsningen, som jag tror på 200 procent. Här i Husum finns mycket potential.

Dela med dig av denna artikel på: