Nyheter/Reportage

Avslöjar stereotyper

Hur framställs egentligen kvinnliga företagare på bild? Genusfotografen Tomas Gunnarsson kommer till Women with impact med en ögonöppnande föreläsning om genustänk i bilder och jämställdhet.

Tomas Gunnarsson gästar konferensen Women with impact i morgon torsdag. När konferensen arrangerades i Umeå 2017 blev hans föreläsning en succé och nu är det Örnsköldsviks tur att välkomna Genusfotografen. Women with impact fokuserar på affärsnytta och i sin föreläsning lyfter Tomas Gunnarsson hur kvinnliga företagare porträtteras.
­– Ofta görs det helt andra bildval när kvinnor framställs, det är en blandning av förminskande, sexualisering, foton i trädgården eller att fokus flyttas till privatpersonen och ett livspussel som ska gå ihop, säger Tomas.
Han tycker att det är bra med konferenser av den här typen, som ska stärka kvinnor att ta mer plats i branscher där de är i minoritet, men menar att det även är viktigt att ifrågasätta normer och att män måste inkludera och lämna plats.

I fjol var det många som uppskattade Tomas Gunnarssons sätt att visualisera hur idéer om kön skapas i bilder och hur könsstereotyper framställs i media och reklam.
– Vanligaste reaktionen är att folk känner någon form av skräckblandad förtjusning. Många skrattar men med förfäran i blicken. Sexism kan kännas sunkigt och komiskt dammigt men är samtidig så svårt att ta sig förbi. Det är ju i grunden hemskt att företagare som råkar vara kvinnor blir reducerade till ett kön, men jag presenterar ämnet på ett sätt som gör det hanterbart, konstruktivt och kanske till och med inspirerande att jobba med. Förhoppningsvis kan vi snart säga ”nu ser vi varandra som människor”.

Tomas Gunnarsson är utbildad genusvetare, journalist och fotograf som sedan 2011 driver bloggen Genusfotografen. Han föreläser, granskar och skapar fotoutställningar på teman som genus och normkritik.
Women with impact arrangeras av North Sweden Cleantech, en regional plattform för innovation och export av grön teknik och hållbara lösningar från Västerbotten och Örnsköldsvik.

Publicerat