Du är här

2018-10-02 - Övrig kultur
Sameslöjdsmästaren Anna Stina Svakko och konsthantverkaren Birgitta Ricklund tilldelas 2018 års samiska kulturpris av Samiska rådet i Svenska kyrkan. Foto: Akar Holmgren.

Kulturpris till Birgitta Ricklund

Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat att tilldela 2018 års samiska kulturpris till konsthantverkaren Birgitta Ricklund, Örnsköldsvik och sameslöjdsmästaren Anna Stina Svakko. Motiveringen är bland annat att de båda har ”bidragit till ökad trygghet och hemkänsla för samer i kyrkorummet”.

Det samiska kulturpriset höjs i år till 50 000 kr. 2018 års pris går till sameslöjdsmästaren Anna Stina Svakko och konsthantverkaren Birgitta Ricklund från Örnsköldsvik för deras arbete med att gestalta samisk andlighet och formspråk i en kyrklig kontext. Samiska rådet skriver i sin motivering att de, genom projektet Staakebaalka, har de synliggjort samisk identitet och mångfald inom Svenska kyrkan och bidragit till ökad trygghet och hemkänsla för samer i kyrkorummet.

– Pristagarna har bidragit till att utveckla och synliggöra samiskt kyrkoliv inom Svenska kyrkan och deras arbete är viktigt för relationen mellan Svenska kyrkan och samerna, säger Ingrid Inga, ny ordförande för Samiska rådet i Svenska kyrkan.

Kulturpriset kommer att delas ut under kyrkomötets andra session i Uppsala, tisdag den 20 november kl 17:45 i Uppsala Konsert & Kongress.

Anna-Stina Svakko och Birgitta Ricklunds samarbete började för fem år sedan då Birgitta tillverkade en kista till Anna-Stinas mor, i form av en blå ackja. Sedan dess har de tillsammans arbetat med frågan om hur man kan forma sin högtid i kyrkan på ett samiskt sätt, och föreläste bland annat på samiska kyrkodagarna i Arvidsjaur 2017.

Dela med dig av denna artikel på: