Ungdom

Här trivs Miro och Theo som allra bäst

45 minuter i sträck på leriga stigar och över stock, rötter och sten i skogen. På en enduro-motorcykel krävs god fysik och då trivs Miro Arvidsson och Theo Mårtensson som allra bäst.
– Det här är jätteroligt, säger Miro och ropar till Theo:
– Vi kör ett varv till!

Det är vardagseftermiddag på Klingre Motorstadium när två tioåringar avverkarett träningspass under överinseende av sinafäder; Jörgen och Stefan. Miro Arvidsson och Theo Mårtensson är klasskamrater, bor ett stenkast från varandra och spelar även fotboll och innebandy tillsammans.

– Det blir mycket tid och så även för oss pappor som hjälper killarna med att skruva och greja med motorcyklarna. Vi blir nästan som en familj i familjen, säger Stefan Mårtensson och skrattar.

Fritiden fylls alltså av olika former av idrott och tvingas Miro och Theo välja gör de ingen hemlighet av att enduro och
motocross är det allra bästa.
– Det är jätteroligt och det vill vi fortsätta med, säger Theo.

Klubben, ÖMK Motocross & Enduro, arrangerade nyligen deltävling 6 och finalen i Mittenduroserien med över 100 deltagare, allt från förare i Miros och Theos ålder till fullfjädrade elitåkare i seniorklasser. De yngsta kör på samma banor som övriga klasser fast något nerkortade, men körning utan stopp i 45 minuter kräver onekligen styrka, balans och kondition.

– För de yngsta är placeringarna oviktiga. Vi fokuserar på utveckling, körteknik och gemenskap, säger Miros pappa Jörgen Nyberg och hoppas att fler barn och ungdomar ska lockas till verksamheten.

För närvarande  har klubben en väl fungerande verksamhet med många förare i olika åldrar, men det finns så klart alltid en strävan att fylla på med de allra yngsta. Enduro- och motocross-säsongen är nu mer eller mindre över och Miro och Theo får under vintern längta till april-maj innan det återigen blir dags att sätta sig på sina 65cc-motorcyklar.
– Den storleken fungerar även nästa säsong. Men killarna växer fort så efter det blir det nog dags att byta till större hojar, säger Stefan Mårtensson.

Mörkret lägger sig fort över Klingre motorstadion, en anläggning som nu går i vintervila efter att medlemmarna den gångna helgen hjälpts åt med nödvändigt arbete. Till våren är det dags igen och tolkar vi Miro och Theo rätt finns redan en längtan till den årstiden.

Enduro
Enduro är ett spanskt ord och betyder uthållig. Förarna har generellt en god fysik som behöver underhållas utöver själva körträningen. Enduro är den gren inom Svemo som har flest utövare, från motionsåkare till främsta elit. Sverige har sedan många år varit ett av de ledande länderna i de internationella mästerskapstävlingarna, VM/EM och Lag-VM (Six Days).
Källa: SVEMO

Publicerat