Sport & Fritid

Skydda din hund under jakttider

Hösten är här och med hösten kommer även jaktsäsongen. Under jakten befinner sig en stor andel hundar i skog och mark och skaderisken för hundar ökar kraftigt. Här är lite tips på de mest vanliga skadorna och vad du kan göra för att undvika att din hund drabbas.

De vanligaste skadorna för hundar under jaktsäsongen brukar vara sår och stickskador från grenar och buskar, trafikskador när de korsar vägar, sparkar eller bett från djur såsom älgar och grävling, att växtdelar eller frön fastnar i ögon och luftvägar samt att de drabbas av muskelsträckningar.

Detta kan du göra för att minska risken för att din jakthund skadas:

  • Se till att din jakthund är vältränad, d.v.s håll den i form året runt
  • Klä din hund i skyddsväst och reflexer så att den blir lättare att upptäcka
  • Fäst en gps-sändare på hunden så att du kan följa hur den rör sig. Du kan även fästa både kamera och mikrofon som du sedan kan styra och kontrollera via en app på telefonen.
  • Värm upp hunden under dagen för att se till att framförallt musklerna är varma. Massera även hunden under dagen så den inte blir stel.
  • Följ upp din hund noggrant under dagen och kolla regelbundet efter skador. Även små skador kan leda till stora problem om de inte upptäcks och sköts om rätt.

Källa: Svedea

Publicerat