Nyheter/Reportage

Rekrytering en nyckel till jämställdhet

Rekrytering för jämställdhet handlar inte om kvotering. Fokus på kompetens och rätt person på rätt plats är alltid viktigast, men det går attrekrytera medvetet för en jämnare könsfördelning.

– Många företag är medvetna om jämställdhetsfrågan i dag, säger Malin Vedman, vd hos Kornboden Rekrytering & Bemanning i Örnsköldsvik. När vi får rekryteringsuppdrag där arbetsgivaren vill få mer balans mellan kvinnor och män, är det ändå alltid kompetensen som är avgörande. Det handlar aldrig om kvotering, alltid om rätt person på rätt plats.

En medveten rekrytering ökar möjlig-heten att hitta rätt kompetens eftersom urvalet blir större när det inte begränsas av kön. Malin berättar att det händer att arbetsgivaren vid en rekrytering, kanske omedvetet, säger han eller hon om den person de är på gång att rekrytera.
– I det läget ställer vi frågor för att öppna upp och ett vanligt svar är att det alltid varit det ena eller andra könet på tjänsten. När vi ber dem utveckla svaret och frågar varför det alltid varit så, har de oftast inget konkret att komma med och därifrån kan vi styra dem till att tänka på ett annat sätt.

Det har skett en förändring under Malins tio år i rekryteringsbranschen. I dag hör hon aldrig direkt uttalade, specifika önskemål om att anställa en tjej eller kille utifrån att en tjänst inte skulle fungera för det ena eller andra könet.
– Ibland kan våra kunder se att de har personalgrupper som fungerar mer eller mindre bra och anar att det har med könsfördelning att göra. Då vill de ha hjälp att hitta en lösning, men inte heller då handlar det om att kvotera utan om att hitta rätt person.
I rekryteringsprocessen finns flera möjligheter att göra rätt ur ett jämställdhetsperspektiv och det arbetet börjar redan före annonseringen.
– Utformningen av annonsen är viktig men det gäller att först göra en tydlig kravspecifikation och där ska kön aldrig vara inblandat. När det är dags att läsa inkomna cv:n måste förutfattade meningar suddas bort. Fokus ska ligga på vilken kompetens som faktiskt efterfrågats.
Malins rekommendation är att ansökningarna avidentifieras, men trots det kan uttryckssätt och formuleringar ändå vara avslöjande. Det går att lösa genom att föra in ansökningarna i en excelfil och därmed enbart ta hänsyn till faktisk information.

Att rekrytera rätt och jämställt kan verka komplicerat men Malin ser en trend, bland annat i industrin, att företagen blir allt bättre på att rekrytera oavsett kön.
– Jag hör från våra kunder att de själva ser fördelar med en jämnare fördelning, att det blir bättre dynamik och att en blandad grupp ger en helhetssyn ur flera perspektiv som leder till bättre resultat, säger Malin. Rekrytering är en avgörande nyckel för den som vill öka jämställdheten.

Vill du veta mer om jämställd rekrytering?
Konferensen Women With Impact innehåller ett panelsamtal på ämnet. Women With Impact arrangeras av North Sweden Cleantech, en regional plattform för innovation och export av grön teknik och hållbara lösningar från Västerbotten och Örnsköldsvik.
4 oktober 13.00-17.15
Folkan Teater Örnsköldsvik
Info: northswedencleantech.se

Publicerat