Samhällsinformation

Därför räknas inte din röstsedel

538 av Örnsköldsviksbornas röster i kommunvalet 2018 avfärdades som ogiltiga.
– Om röstsedeln är märkt är den ogiltig, säger Ulrica Åsberg, valansvarig i Västernorrland.

538 av Örnsköldsviksbornas röster i kommunvalet 2018 avfärdades som ogiltiga. Av dem valde 501 röstberättigade att lägga blanka valsedlar i kuvertet. 18 personer röstade på partier som inte anmält sitt deltagande i valet, vilka till skillnad mot tidigare från och med i år inte redovisas på valmyndighetens hemsida.

Under kategorin ”övriga” återfinns slutligen 19 ogiltiga röster. Varför de kasserats är inget som dokumenterats. Vanliga anledningar är att någon lagt två valsedlar i kuvertet eller använt ett partis valsedel att skriva ett annat parti på.

– Det händer att en valsedel har dubbla partibeteckningar, att någon exempelvis tagit Miljöpartiets valsedel och märkt den Center-
partiet. En annan anledning till att rösten räknas som ogiltig kan vara att någon skrivit upp sitt personnummer eller telefonnummer. Om röstsedeln är märkt är den ogiltig, säger Ulrica Åsberg, valansvarig i Västernorrland.

– Men man är ganska generös och bortser ifrån om man testat pennan genom att kludda i ett av hörnen. I allra möjligaste mån undersöks det vad som är väljarens vilja, så att man slipper ogiltigförklara en röst.

Publicerat