Friluftsliv

Vandra med Victoria

Är du sugen på en promenad i Skuleskogen? Om du väljer att vandra kommande onsdag kan du förgylla dagen med lite kunglig glans; den 3 oktober beger sig nämligen kronprinsessan Victoria ut i spåren.

Med start vid entré Väst cirka 10.45, där landshövdingen hälsar välkommen och barn från Dockstaskolan berättar om Höga Kusten, tar kronprinsessan Victoria sig i sin femtonde landskapsvandring fram längs stigarna via Långtjärnen, Norrsvedjebodarna/Skrattabborrtjärn, Stampberget, Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget, med avslut vid entré Syd cirka 18.00. 
– Vi hoppas på ett bra vandringsväder och uppmanar alla som vill följa med att ta med sig vatten och matsäck som räcker under dagen. Bitvis är stigarna mycket branta, så det krävs bra skor och vandringsvana för att hänga med hela vägen, säger Torbjörn Engberg på Länsstyrelsen Västernorrland, chef för enheten för skyddad natur, och en av dem som leder vandringen.

Kronprinsessans ambition med landskapsvandringarna, som startade i fjol, är att synliggöra den 
svenska naturen och lyfta värdet av friluftsliv och rörelse.

Program
Observera att alla tider nedan är ungefärliga.

10:45. Samling vid Skuleskogen, Entré Väst. Landshövdingen hälsar kronprinsessan välkommen och barn från Dockstaskolan berättar om nationalparken och världsarvet Höga Kusten/Kvarkens skärgård. Entrédäcket och stigen fram till utsiktsplattformen är tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar.

12:00. Vandring 2,7 km mellan Entré Väst och Skrattabborrtjärn.

13:15. Skrattabborrtjärn – upplev toner och smaker från förr.

13:45. Vandring 3,7 km från Skrattabborrtjärn till Slåttdalsskrevan, därifrån brant vandring vidare upp på Slåttdalsberget.

15:50. Slåttdalsberget – blicka ut över det storslagna världsarvet.

16:30. Vandring 3,6 km från Slåttdalsberget till Entré Syd där vandringen avslutas cirka klockan 18.00.

Alternativ för dig som inte önskar gå med hela vandringen
Fäbodvandring: Utgå tillsammans med Victoria från Entré Väst och följ med de 2,7 kilometrarna till den gamla fäbodvallen vid Skrattabborrtjärn och upplev toner och smaker från förr. Efter besöket vid Skrattabborrtjärn, kan du vända tillbaka samma väg, och avsluta vandringen vid Entré Väst.

Möt vandrarna på Slåttdalsberget: Ta dig på egen hand till Slåttdalsberget, där du tillsammans med de andra vandrarna får njuta av en storslagen utsikt. Cirkatid för stoppet på Slåttdalsberget är 15.50. Den närmaste vägen är att utgå från Entré Syd. Sträckan är cirka 3,1 kilometer och höjdskillnaden cirka 200 meter. Leden är bitvis svår att gå, med mycket stenar och rötter. Slå sedan följe med Victoria ned till Entré Syd och var med när kronprinsessan avslutar vandringen.

Bra att veta

1. Välj bra skor! Vandringen genom nationalparken är till fots. Det blir en vandring på smala och bitvis branta stigar.
2. Ta själv med det du vill äta och dricka. Det finns inga möjligheter att köpa mat på plats.
3. Klä dig efter väder. Det finns ingenstans att ta skydd längs med skogsstigarna.
4. Länsstyrelsen erbjuder skjuts från vandringens slutpunkt, tillbaka till parkeringen vid Entré Väst. Var beredd på att det kan bli väntetider om det är många som behöver förflytta sig.
5. Du behöver ordna med egen transport till startpunkten.
6. Parkeringar, mulltoaletter och vissa möjligheter att sitta under tak, finns i anslutning till nationalparkernas entréer.

 

Publicerat