Musik

Nynningen och Hoven Droven

Föreningen Musikhuset och Örnsköldsviks Folkmusikförening samarbetar och presenterar två legendariska band med olika musikalisk inriktning. Lördag 6 oktober står både Nynningen och Hoven Droven på scen i Blueskällarn på Brux.

Hoven Droven, som bildades på Birka Folkhögskola i Östersund 1989, är folkrockbandet som i USA spelat inför publikhav på 10 000 personer. När de nu gästar Örnsköldsvik för första gången på länge har de just kommit hem från deras första USA-turné på tio år, dessförinnan spelade de årligen på andra sidan Atlanten mellan 1997 och 2008.

Nynningen är betydligt äldre. Bandet startades redan 1970 och året därpå anslöt Totta Näslund, uppvuxen i Köpmanholmen.
– Jag saknar Torsten varje dag, vi var som ler och långhalm och vi var jämt ihop under 35 år – från det vi träffades tills han lämnade oss, säger basisten Nikke Ström, som inte hade räknat med att det skulle bli någon större återförening av Nynningen.

– Det var bara tänkt som en tillfällighet, utan tanke på att det skulle utvecklas så här. Men i fjol hade vi 30 spelningar och i år är det något liknande. Det ska bli väldigt kul att spela i Ö-vik, det var onödigt länge sedan vi var där och publiken kan förvänta sig att få höra väldigt mycket från genombrottet ”För full hals” (1973) då vi tonsatte dikter av Majakovskij. Det blir också lite material som vi gjorde senare, det känns viktigt att det finns band som pratar om hur det ser ut i verkligheten och blandar det med bra musik. Och så är det väldigt roligt med vår nya unga medlem Hilda Ekstedt på saxofon (27 år). Vi får väl se hur länge hon orkar med gubbarna, men vi är inte så gamla i huvudet, säger Nikke och skrattar.

Publicerat