Du är här

2018-09-29 - Utställning
  • Katarina Lindahl Gray och hennes konst. Foto: Privat.
  • Katarina Lindahl Grays drivvedskonst. Foto: Privat.

”Träbitarna talar till mig”

För tolv år sedan drabbades Katarina Lindahl Gray av utbrändhet. Men naturen har hjälpt henne att hitta tillbaka till sig själv och hon har en speciell förkärlek för drivved. Nu visar hon upp sin konst på Medborgarskolan.

Några känner henne som clownen Katta-Strof, hon prydde omslaget här i 7an i juni, men Katarina Lindahl Gray är också konstnär. Och det är ute i naturen hon hittar sin inspiration.
– Jag har målat sedan jag var barn. Ett tag handlade det om aborigininspirerad konst eftersom min man kommer från Australien. Men en dag åkte jag förbi Björkudden och kom till en strand där Dals ångsågverk en gång låg, och så såg jag alla dessa drivvedsplankor som låg på stranden, berättar Katarina som verkligen fastnade för allt det spännande som drivveden förmedlade.
– Jag har hållit på att samla allt som kommer från naturen och här fann jag en outsinlig källa av drivved. När jag tittar på en träbit visar den mig bilder som jag ser i träet och sedan framhäver jag det. Träbitarna talar till mig och jag lyssnar, de visar mig och jag ser. Jag känner att jag kommer väldigt nära naturen på det här viset.

Katarina – som bor vid havet, vid Norrfjärden utanför Docksta – promenerar ofta efter stränderna och plockar med sig det hon hittar, det som inspirerar henne.
– Det ska finnas något speciellt i de träbitar jag plockar med mig.

Hon sågar inte i träet, hon bara behandlar det – lägger i vatten och bikarbonat för att ta bort eventuella larver och ägg. Drivveden får sedan ett nytt liv i hennes konst, som också handlar mycket om återvinning av till exempel gamla halsband, armband, broscher och medaljonger som hon hittar på loppisar. Konstverken kan också innehålla halvädelstenar som hon köper.
– Det är en hel process när jag jobbar med de här bitarna. Man pratar om skaparflöde och jag har verkligen hittat det. Jag har aldrig varit så lycklig som jag är just nu, det är helt underbart att vara i det här skaparflödet.

Drivvedsskapandet startade för ungefär ett år sedan och Katarina har redan ställt ut på byagården i Käxed och hon arrangerar även drivvedspartyn där hon åker runt och visar upp sin konst för de som är intresserade.

Nu ställer hon ut på Medborgarskolan på Viktoriaesplanaden 8B i Örnsköldsvik. Vernissage är det lördag 29 september mellan 12 och 17, sedan visas hennes drivvedskonst under hela oktober.
– Varje morgon vaknar jag och varje kväll somnar jag med tacksamhet i sinnet till moder jord, min stora inspirationskälla. Men också tacksamhet till det jag redan har i livet, familj, jobb, vänner. Det hjälper mig att skapa i glädje så att fantasin och kreativiteten får flöda fritt, jag är så tacksam!

 

Dela med dig av denna artikel på: