Musik

Start Right – för unga band

Intresset för unga musiker att spela tillsammans i band har minskat de senaste åren. Det vill Elin Källman och Per Karlsson ändra på och nu lanserar de i Studiefrämjandets regi ett paket som bland annat innehåller studiotid, musikpublicering och miniturné.

När musikern och arrangören Per Karlsson började jobba som musikhandläggare på Studiefrämjandet 2009 upptäckte han en nedåtgående trend bland unga att spela i band. Något som hans efterträdare på jobbet – Elin Källman – också märkte av när hon tog över för tre år sedan.
– Det gäller speciellt bland ungdomar. När jag gick på estet så var man med i många olika sammanhang och spelade tillsammans och uppträdde, berättar Elin, och Per har samma erfarenheter.
– Jag var 13 år när jag började spela och alla jag kände spelade i fyra olika band.
Så ser verkligheten inte ut längre och Elin funderar över orsaken.
– Det kan bero på digitaliseringen, nu kan man sitta ensam hemma och göra allt själv i stället för att spela tillsammans i ett band.
Nu ska det däremot bli ändring på den punkten, om Elin och Per får som de vill. Med start 1 oktober går det att börja anmäla sig till Start Right där band får hjälp med allt möjligt som de kan ha stor nytta av.
– Per och jag ska fungera som coacher. Det handlar bland annat om att ge banden tid i studio, vi hjälper också till att lägga upp musik på iTunes och Spotify. Deltagarna får även gå Studiefrämjandets musik-cirkelutbildning MCU där man bland annat får lära sig om upphovsrätt. Dessutom ordnar vi en liten turné på fyra gig i samarbete med Studiefrämjandet i andra städer. Det här är ett riktigt lyxpaket, säger Elin och betonar att allt är helt kostnadsfritt.

Start Right vänder sig till ungdomar från 13 år och uppåt, och det spelar ingen roll om man är tre eller sex medlemmar i bandet.
– Huvudsaken är att vi kan få kidsen att fatta hur roligt det är att spela tillsammans i band, säger Per.
Under första året med Start Right kommer Studiefrämjandet att ha en viss begränsning när det gäller hur många band som kan erbjudas ”lyxpaketet”, men alla som anmäler sig kommer att tas om hand.
– Vi tar emot alla band, men vi väljer ut tre-fyra som får den här dealen med spelningar. Man kan förstås också anmäla sig till Livekarusellen där man garanteras minst tre spelningar, berättar Elin.
Livekarusellen hjälper ungdomar att utvecklas som musiker och scenpersonlig-heter. Den arrangeras under våren av Studiefrämjandet i samarbete med fritidsgårdar, föreningar och lokala arrangörer. 
Från och med 1 oktober går det att anmäla sig till Start Right via Studiefrämjandets hemsida.
– Sedan kör vi i gång så fort som möjligt, vi hoppas att många tar chansen.

Publicerat