Mode & skönhet

Ta hand om ditt skägg i höst

Från praktiskt till syndigt till ståndsmässigt – synen på ansiktsbehåring har skiftat genom historien. I dag är ett välvårdat skägg en fortsatt stark trend och nu till hösten är det läge att ta hand om det lite extra.

Utseendet på skägg har kraftigt varierat i tusentals år. I närtid var 80-talet ett decennium när slätrakningen dominerade medan det på 90-talet blev populärt med bockskägg, mycket tack vare intåget av musikstilen grunge. Under många år har sedan helskägget varit här för att stanna. Men från att ha tillåtits växa hej vilt, sätter dagens män värde på ett välvårdat och stajlat skägg. Det vittnar bland annat Viktoria Moberg, frisör på Självfallet i Örnsköldsvik, om. 
– Vi har märkt att kunderna som vill trimma och stajla sitt skägg blir allt fler och det är ju jättekul. Vissa kanske inte ens vet om att möjligheten finns, säger Viktoria som i dag har fått 7ans skäggmodell Mikael Jonsson i stolen, till vardags anställd på Kustbevakningen i Örnsköldsvik och en av många som tagit för vana att hålla efter sin skäggväxt.
– Ett tag var det en trend med lite luddigare linjer och långa skägg, men i dag är det mer cleant: välklippt med rena linjer. Det här har du skött jättefint, berömmer Viktoria och drar längs Mikaels polisonger.

För henne går det snabbt att avgöra hur ett skägg passar de kunder som trillar in genom dörren. I Mikaels fall blir det att tajta till det underifrån.
– Jag utgår från en oval ansiktsform, den anses mest neutral. Du är lite mer avlång i ansiktet så vi tar en del på skägget under hakan, då upplevs det kortare. Ditt ansikte är också lite nättare, så på sidorna behåller vi det fylligt så det inte känns för smalt.  
Vad som i slutändan blir bäst resultat handlar mycket om tycke och smak, alla ser olika ut med olika förutsättningar. Men en typisk maskulin form, menar Viktoria, är ett lite rakare och kantigare skägg.
– Det kan vara lite svårt att göra hemma, men det är viktigt att kolla hur allt ser ut i profil. Då ser man också om mustaschen sticker ut för mycket.

Hur kindlinjen från mungipan och upp mot örat går är av stor vikt för helhetsintrycket. Den naturliga kindlinjen kan ligga väldigt högt för vissa och mycket lågt hos andra. För att minimera underhållet är det lättast att följa den naturliga linjen som oftast går i en fallande, rund C-form från polisongerna mot mustaschen. En del väljer dock att forma en ny. Kindlinjen kan alltid vässas till att bli ordentligt distinkt – allt hår ovanför den ska alltid bort. Ett effektivt redskap i det fallet är rakkniven, mest förknippad med den klassiska barberaren vars kunder löddras in och rakas rena.

Om man utgår från dagens utbildningar, skiljer sig en barberare från en frisör genom att vara expert på skägg och rakning. Numera finns certifikat att få och som frisör kan man alltid vidareutbilda sig. En som snart får sitt gesällbrev som barberare är Jennie Gustafson, uppväxt i Örnsköldsvik men numera verksam på Sharper barber-
shop i Göteborg.
– För att hålla linjerna bra måste folk vara beredd att lägga ner tid, även hemma. Jag rekommenderar rakkniv – men aldrig till slätrakning, det kan gå illa om man inte är utbildad. Ett bra alternativ är säkerhets-
hyveln med engångsblad som ska dras vertikalt, till skillnad mot en flerbladshyvel rakar den mycket närmare, säger Jennie.

Både Viktoria och Jennie är dock överens om att oavsett hur välansad du än är, så är det produkterna som är grunden till ett bra skägg. Det gäller året om, men speciellt nu på hösten.
– På hösten när det blir torrare är det extra viktigt att jobba med det som återfuktar. Det vanligaste felet man gör är att inte använda rätt produkter, säger Viktoria. 
– Har du inte skäggolja så ska du ha det, oavsett skägglängd. Skägget behöver hjälp för att må bra och inte bli torrt. Det ger även behövlig näring, en viss lyster och gör att ditt skägg mår bra ända ut i hårspetsarna, säger Jennie.
Förutom att ge en välkammad look hjälper en kam eller skäggborste, helst av vildsvinshår för dess uppsugande förmåga, till att fördela oljan i skägget. Även skäggschampo och skäggbalsam vårdar och återfuktar. 
– Ett vanligt hårschampo är starkare, för på huvudet vill vi ju ta bort oönskat överflöd av talgproduktionen som gör att håret blir oljigt och fett. Men den naturliga talgen i skägget bör vara kvar och där ger skäggoljan ännu mer fukt. Skäggschampo tar bort smuts och är skonsammare mot både hud och mun.

För stajling finns både vax, beard balm och beard lotion att välja på; även dem en trio av mer eller mindre vårdande produkter.
– Tvätta skägget en gång i veckan, det räcker, annars blir det lätt uttorkat. Efter oljan kan du sedan välja; vax formar med stor stadga, men vårdar inte lika mycket som balm vars stadga är mindre. Lotion är mest vårdande med knapp någon stadga, den är mer för att trycka ihop skägget en aning.
Viktoria lyfter bort skynket efter skäggtrimningen och Mikael synar sig i speglarna. Det blir ett återbesök framöver, konstaterar han nöjt. Innan dess verkar möjligheten stor att han, efter Viktorias prat om produkter, investerar i ett skäggbalm.
– Det är precis som med håret på huvudet när man vaknar upp morgonen, man måste jobba med sitt skägg hela tiden, säger Viktoria. Låta det ta tid och göra det till en vardagsrutin.

 

FAKTA

3 saker den skäggige alltid bör ha hemma
1. Skäggolja.
2. Balm eller lotion som återfuktar både skägg och hud.
3. En rejäl kam som inte går att böja, då fastnar den i skägget. För längre skägg ska tänderna vara bredare med längre mellanrum.

Då ska du raka dig
Efter dusch. Då är huden mjuk. Om du har känslig hy, använd en rakolja under raklöddret. Undvik aftershave med alkohol, det torkar ut huden.
På kvällen. Då har du mer tid att ta det lugnt. Huden är då också naturligt fetare vilket fungerar som ett extra skyddande lager, om du väljer att inte duscha.

Publicerat