Skola & utbildning

Vetenskapsvecka i Örnsköldsvik

Denna vecka, 24-28 september, är det vetenskapsvecka i Örnsköldsvik. Det är en del av European Researchers’ Night, en vetenskapsfestival med aktiviteter i över 340 städer i hela Europa.

En forskare fördjupar sig i ett ämne, försöker förstå hur saker och ting hänger ihop och försöker att finna lösningar på problem. Att forska är att systematiskt söka ny kunskap eller nya sätt att använda kunskap som redan finns. Runt om i världen görs ansträngningar för att locka barn och ungdomar till att bli forskare. Örnsköldsvik är inget undantag som nästa vecka arrangerar en vetenskapsvecka.
– På flera platser runt om i kommunen kommer alla intresserade få möjlighet att träffa och lyssna på forskare, delta i tävlingar och ta del av utställningar. Alla aktiviteter är gratis och kräver inte någon anmälan eller förbokning, säger Martin Paju, utvecklingsstrateg, Örnsköldsviks kommun.

Under veckan jobbar förskolan, biblioteken, gymnasiet och andra för att vetenskaplig forskning ska bli synlig och underhållande med grand final på fredag.
– ForskarFredag skapar roliga mötesplatser för forskare och allmänhet i hela landet och visar hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. Du som besökare kommer att upptäcka forskning du inte visste fanns, säger projektledaren Lena Söderström.

 

Publicerat