Evenemang

Gala för Ö-viks krögare

Som matstad har Örnsköldsvik länge fört en relativ anonym tillvaro, men de senaste åren har sett allt fler restauranger etablera sig i och omkring stadskärnan.
Så pass många att den lokala krogbranschen snart föräras med en helt egen gala.
– Det ska bli som en Oscarsgala för mat och dryck, säger Veronica Scherman, initiativtagare och lärare på Praktiska Gymnasiet vars elever ska ro projektet i hamn.

I Sundsvall fungerar det hur bra som helst – så varför inte i Örnsköldsvik? Så resonerade Veronica Scherman, hemvändaren som efter flera år i Stockholms krogvärld flyttade norrut igen och som barchef bland annat var med i öppnandet av Bishops Arms, när idén om Örnsköldsviks egen restauranggala föddes.
– Det händer jättemycket i krogbranschen i Örnsköldsvik. De som går ut och äter gör det numera gärna på vardagar och de kräver lite mer. När det dyker upp ställen som lagar mat med hjärtat, uppskattas det, säger Veronica som inte ser några tecken på att marknaden är på väg att mättas. Tvärtom tror hon att Ö-viksborna önskar ett ännu större krogutbud:
– I och med att konkurrensen ökar höjs också kvalitén. Och det kommer behövas personal. Förutom att öka statusen för kock- och bageriyrkena vill vi genomföra den här galan för att inspirera och få de unga att stanna kvar, säger Veronica.

Och det är just ungdomar som är drivande i projektet. Veronica Scherman är numera lärare på Praktiska Gymnasiet i Örnsköldsvik och där har restaurangprogrammet en avgörande roll i att realisera gala-planerna. Två spindlar i nätet heter David Finnsson och Nathalie Wågberg som läser programmets sista och tredje år. De båda eleverna har som sitt avslutande gymnasiearbete att leda årskurs 2 och ansvara över mat samt dryck och servering under galan.
– På ett sätt är det lite läskigt. Det är så många duktiga krögare, vissa som lagat mat i över 20 år, som ska äta. Jag har komponerat maten efter vad som är trendigt i dag men även tänkt framtid, säger Nathalie om sin trerättersmeny, baserad på lokala råvaror.
– Det är absolut en utmaning att få allt att fungera. Att kommunicera på rätt sätt och att vinerna och ölen sitter perfekt, säger David som fortfarande har kvar att fundera på dryckesvalen.

Förhoppningen är att restauranggalan som går av stapeln 21 februari nästa år ska locka 150 gäster. Inbjudan går ut till den absoluta merparten av Örnsköldsviks krögare, från hamburgerrestauranger till de som inriktat sig på, så kallad, fine dining. En tillsatt jury har nu till uppgift att plocka fram vilka lokala matställen som ska nomineras i kategorier såsom årets framtidslöfte och årets lokala producent. Även Ö-viksborna får säga sitt genom att rösta fram årets krog och årets lunchrestaurang.
– Hemsidan kommer snart att läggas upp med information. Vi har satt olika kriterier för att kunna nomineras, exempelvis får årets framtidslöfte inte vara äldre än 20 år. Och för att bli årets bageri måste bakverken göras med egna produkter, säger Veronica.
Galan engagerar också många fler elever från Praktiska gymnasiet. Blomsterarrangemangen står floristprogrammet för, handels ansvarar för marknadsföring och försäljning, IT-programmet har tagit fram hemsidan och eleverna på den för året nya stylist-linjen ordnar med make-up för presentatörerna.
– Det ska bli som en Oscarsgala för mat och dryck. En kväll då man kan komma uppklädd och känna stolthet över sitt yrke. Det här arrangemanget är bra både för branschen och för våra elever, säger Veronica.

Nathalie Wågbergs vision över hur galan kommer att tas emot, är glasklar:
– Det blir en bra kväll med nöjda gäster. Det ska bli något att prata om och längta efter till nästa gång.
För redan nu är det uttalade målet att galan ska bli årligt återkommande.
– Hittills har vi fått en väldigt positiv feedback från branschen, säger Veronica. I det långa loppet gör en sådan här gala att folk får upp ögonen för hur många som jobbar inom restaurangbranschen i Örnsköldsvik och hur mycket de bidrar till besöksnäringen. Och när det gäller de yrkesverksamma ungdomarna – oavsett om de jobbar på en hamburgerrestaurang eller annan krog – så får de insikt i att de är en del av något mycket stort, där det också finns otroligt många vägar att gå för den som vill. Det är ett hårt jobb i restaurangbranschen, men vi är som en familj och har det väldigt roligt ihop.

Priskategorier
 Örnsköldsviks framtidslöfte.
 Örnsköldsviks bästa bageri/konditori.
 Örnsköldsviks bästa snabbmat.
 Örnsköldsviks bästa matsalsteam.
 Örnsköldsviks bästa handledare.
 Örnsköldsviks bästa lunchrestaurang.
 Örnsköldsviks bästa krog.
 Årets lokala producent.
 Örnsköldsviks restaurangprofil.
 Juryns Val (utses av juryn).

Juryn
 Per Håkansson, rektor Praktiska gymnasiet.
 Steven Ekholm, författare och matskribent.
 Erik Johansson, Munskänkarna.
 Rebecca Robertsson, Mittmedia.
 Mona Söderquist, Svensk Cater.
 Lars Söderlind, Örnsköldsviks kommun.
 Lena Knutsdotter, bagare.

 

Publicerat