Musik

Dan Andersson vid brasans sken

Dan Andersson är en av Sveriges mest välkända poeter och trots att han bara blev 32 år, och att det snart är hundra år sedan han gick bort, så lever hans livsverk vidare.
Många musiker har tolkat hans poesi genom åren och nu sätter Andreas Nilsson och Sven Edsfors ihop ett eget program som ska uppföras på särskilt utvalda skogliga platser.

Uppe på en loge i Haffsta sitter frilansmusikern Andreas Nilsson och Sven Edsfors, organist i Arnäs församling, och förbereder musik- och berättarföreställningen om Dan Andersson (1888-1920) som snart ska ha premiär. Med sättningen gitarr och portabel tramporgel är tanken att duon ska uppföra sitt program på hembygdsgårdar och vid fäbodar – kontakten med skogen är viktig.
– Det går lite hand i hand med mitt intresse, jag tycker mycket om att vara ute i skogen, säger Andreas som först på senare år fängslats av Dan Anderssons poesi.
– Jag har många gånger tagit med hans texter ut till skogs och läst dem, man kan nog säga att jag är lite skogstokig.

Andreas och Sven är noga med att de vill försöka hitta rätt spelplatser som kan erbjuda en stämning som passar Dan Anderssons texter, som ofta har ett stort djup.
– När vi började fundera över det här programmet pratade vi om att det vore häftigt att spela vid någon fäbod, vi har klart med Lidböle fäbodar och det är på gång även vid Nätra fäbodar. Vi började också kika runt på hembygdsgårdar, berättar Sven.
– Hela tanken med programmet är att bjuda in lyssnarna på en resa till skogs, och en grundförutsättning är att det går att tända en brasa, fortsätter Andreas.

Andreas och Sven kommer under föreställningarna att skapa en berättelse om Dan Andersson som binder ihop låtarna. De pratar också om Dan som en sorts skogspoet och hur hans texter handlar om längtan och att följa sina drömmar.
– Det handlar mycket om att hitta hem, och frågan är var detta hem finns, säger Sven.
Första spelningen som är inbokad sker på Gideå Hembygdsgård torsdag 20 september, sedan väntar Lidböle fäbodar 30 september.
– Vi kommer att spela i små lokaler så det blir någon form av förköp. För bokning av plats vill vi därför att man mejlar till brasanssken@gmail.com, upplyser Andreas, som från och med nu ska försöka försörja sig heltid på sin musik.

Han har också en del andra spelningar framöver som väntar. Bland annat agerar han uppvärmare när Örnsköldsviks Folkmusikförening och Musikhuset gemensamt arrangerar en konsert med Hoven Droven och Nynningen i Blueskällarn på Brux 6 oktober.

Publicerat