Du är här

2018-09-13 - Teater
Jenny Elfving, född och uppvuxen i Gimåt, hoppas få ta "Osårbar" hem till Ö-vik inom kort. Foto: Kathryn Matthews

Jenny debuterar med teaterpjäs

Redan under skoltiden i Örnsköldsvik blev Jenny Elfving teaterbiten. Efter många år som utflyttad debuterar hon nu med pjäsen ”Osårbar” i Stockholm.
– Jag hoppas verkligen få ta den hem till Örnsköldsvik, säger den före detta Gimåtbon.


När Riksteatern uppförde ”Hamlet” i Örnsköldsvik fastnade något i Jenny Elfving, vid den tiden student på Nolaskolan.
– Det var så levande och jag kände en sådan energi. Det var verkligen ett defining moment, säger Jenny som numera bor i Stockholm och efter utbildning till bland annat lärare och dramapedagog spann vidare på teatertråden genom att studera på Boulevardteaterns teaterskola.

Nu är hon aktuell med ”Osårbar”, en pjäs hon både skrivit, producerat och, tillsammans med Linn Sparrenborg, regisserat. Handlingen kretsar kring Mirin Dajo vars levnadsöde Jenny både fascinerades och inspirerades av.
– På teaterskolan läste jag kursen bouffon: en teaterform som använder sig av en sorts clownteknik, så kallad grotesque. Förr i tiden tvingades folk som hade skador eller var utstötta att skapa sina egna utanförskapssamhällen. Många överlevde på att visa upp sina missbildningar mot betalning. Jag läste vidare om denna företeelse och stötte då på Mirin.

Mirin Dajo gjorde sig ett scennamn genom att idka våld på sin egen kropp, bland annat genom att sticka sig med svärd och svälja glas, samtidigt som han för publiken predikade om världsfred. Läkarkåren stod i mångt och mycket förbluffade över hans till synes oförstörbara kropp och vissa påstod att han var skyddad av högre krafter.
– För mig var hans budskap väldigt fint. Han var en fredsprofet som menade att allt ont i världen utgår från vår egen rädsla för varandra och för vad som finns inom oss, och även rädslan för fysisk smärta. Är vi inte rädda behöver vi inte längre bråka eller strida med varandra.

”Osårbar” har premiär 22 september och ges i fyra föreställningar på Teaterstudio Lederman i Stockholm. Sedan är förhoppningen att ta den på turné. Då är Örnsköldsvik ett självklart stopp.
– Det vore drömmen. Jag är redan så stolt över vad vi har gjort. Pjäsen är spännande, rörande och ganska rolig. Även lite bisarr. Det ska bli otroligt spännande att ta del av publikens reaktioner.

Dela med dig av denna artikel på: