Hus & Trädgård

Surströmming enligt tradition i Tvillingsta

Från den klarblå himlen värmde den milda höstsolen lite försiktigt, medan förväntansfulla koloniodlare hjälptes åt att förbereda för årets surströmmingsträff, den första dagen i den första höstmånaden.

Surströmmingsburkarna öppnades för att sprida sina karaktäristiska dofter, medan nyupptagen potatis kokades på tre olika stormkök, löken hackades, tomaterna skars i klyftor och tunnbrödet lades på fat. Just att gemensamt iordningställa och förbereda utgör en av de viktiga faktorerna för en trivsam träff, där alla kan känna sig delaktiga och som hemma. När det var dags att sätta sig vid de dekorerade borden värmde solen, så att vi fick lov att sätta upp några skyddande parasoller.

Alla lät sig väl smaka av den utsökta färskpotatisen från olika kolonilotter. Det har varit ett hyggligt potatis-år, trots torkan. Att några valde matjessill istället för surströmming hade ingen betydelse i detta trivsamma och välvilliga gäng, där alla känner att de får vara sig själva. Till kaffet bjöd Anja oss att smaka av hennes goda hembakta vinbärskaka.

När det så småningom gick att få de livliga samtalen och berättelserna att ta en paus, ordnades en muntlig frågetävling i ”utslagsform”, under glada skratt och kommentarer. Tiden går fort när man har roligt och dessutom har tur med vädret, sägs det. Plötsligt var det dags att duka av borden och plocka undan, vilket gick snabbt och smidigt då viljan finns att hjälpas åt.

De insamlade pengarna som blev över, sedan inköpen betalats, kommer att gå till Operation Smile. Vi väntar dock med att skicka in den summan tills vi har haft den populära Adventsträffen lördagen före första advent, som också kommer att ge ett överskott i kassan. Den träffen ser vi redan fram emot, då vi vet att vi kan ha det trevligt tillsammans vid våra träffar i Tvillingsta koloniförening. Men innan dess kommer vi troligen att hinna med minst en gemensam höstvandring i vår fagra natur.

Text: Anders Edlund

Publicerat