Du är här

2018-09-08 - Föreningsliv
Foto: Håkan Nordström

BK Örnen utser fotbollshjältar

För fotbollsspelarna i BK Örnens P06-lag är det en självklarhet att prestation och resultat är så mycket mer än siffror på en resultattavla. En inställning de sprider genom att varje match utse en Fotbollshjälte i motståndarlaget.

– Vi har alltid jobbat med att prestation inte innebär flest mål eller snygga passningar och för våra killar är det självklart, men vi började fundera på om vi skulle kunna förstärka det även hos våra motståndare, säger Rickard Pellny, en av lagets tre tränare.
Tankarna resulterade i ett pris som efter varje match lämnas över till den i motståndarlaget som utmärkt sig genom att vara en fotbollshjälte.
– Ordet hjälte i namnet valde vi eftersom man kan vara hjälte på många olika sätt utan att det är kopplat till något resultat, säger Peter Eskelind, tränare för laget.

Fotbollshjälte är enligt motiveringen den som utmärkt sig på ett sportsligt och bra sätt och visat sig vara en riktig lag-spelare som respekterar lagkompisar, motståndare och domare. En spelare som alla vill ha i sitt lag.

– Det är så viktigt att lyfta annat än resultat, säger Rickard. När jag själv tänker tillbaka på min tid som aktiv är det inte resultat eller segrar jag minns utan allt roligt runtomkring. Det är det vi ska ge till ungdomarna så att de inte väljer att sluta om de anar att de inte har möjlighet att bli bäst. Det är ungdomar vi har hand om, vi ska inte fostra elitspelare. Vår utmaning är att göra fotbollen rolig så att spelarna stannar kvar, även om deras utveckling tar längre tid, för plötsligt lossnar det och de når sin fulla potential.

– Vi märker att det finns förväntningar bland motståndarna när vi står uppställda för att tacka efter match, säger Peter. Blickarna riktas ofta mot den som gjort många mål, men vi väljer ju på andra kriterier och det är roligt att se förvåningen och stoltheten hos den som får priset.

Priset Fotbollshjälte är en del i tränar-trions arbete för att skapa ett positivt och roligt idrottsklimat. Samma pris använder de sig av i innebandylaget de tränar och de har ingenting emot att fler föreningar tar efter.
– Det här kan alla föreningar jobba med, säger Peter. Men det måste komma från en vilja hos ledare och spelare och en förståelse för varför. Vi får mycket uppskattning från ledare och föräldrar och ser resultat i att killarna vill träna och tycker det är roligt. De trivs ihop och känner sig trygga.

Dela med dig av denna artikel på: