Föreningsliv

Unga krafter styr i Idbyn

I Idbyn lär sig unga vad det innebär att hålla möten och justera protokoll – samtidigt som de ges möjlighet att förverkliga idéer.
– Hemma måste man kanske spara länge för att göra saker, nu kan man hitta på något redan nästa vecka, säger William Hägglund, 11 år och ledamot i Vi Unga Idbyn.

Runt ett bord i en lokal bredvid Hembygdsgården i Stensöden råder stor aktivitet. Det är upptaktsmöte inför hösten för Vi Unga-föreningen som samlar ett hundratal medlemmar i och omkring Idbyn och som vanligt ligger fokus på föreningens yngre; diskussionen om vad barnen i byarna önskar aktivera sig med och hur det ska genomföras är livlig. 
I den processen är Oliver Forsman, 9 år, William Hägglund, 11 år och Ella Olsson, 9 år i allra högsta grad delaktiga – förutom de vuxna har trion en självklar plats i styrelsen. 
– Ja, bowling! jublar Oliver när idéer på höstens sista aktivitet bollas över bordet.
– Men hur tänker vi då, hur många blir det i så fall på varje bana? funderar William.
Efter ett snabbt räkneöverslag är alla överens om att förslaget fungerar. Ekonomin gås igenom och datum fastställs innan klubban faller. 
– Känns det bra? undrar föreningens ordförande Tanja Forsman.
Barnen nickar ivrigt.

Vi Unga Idbyn är en av många Vi Unga-föreningar i Sverige, vars syfte är att lära barn och ungdomar att förverkliga sina idéer genom att organisera sig. Förbundet Vi Unga startade 1955 och har i dag över 6 500 medlemmar i cirka 150 föreningar.
– Huvudmålet för oss här i Idbyn är att få en gemenskap mellan barn och unga. Att yngre är med och säger sitt är viktigt, för vi äldre vet ju inte vad unga tycker om att göra i dag, säger Tanja Forsman.
För medlemmarna har en rad aktiviteter såsom slalom, disco och filmkvällar genomförts under åren. 
– Vi diskuterar tillsammans vad som behöver göras och hur ekonomin ser ut om barnen exempelvis vill köpa godis till ett evenemang. Om det ska bli en filmkväll brukar de forska i vilken film som är populär. De är vana att vara med och påverka – och vet att de även får vara med och dammsuga efteråt. Det tror jag är nyttigt.

En förening som ligger i startgroparna, eller medlemmar som önskar förkovra sig i olika processer, har en stor hjälp i Vi Unga-förbundets hemsida där det på ett lättsamt sätt exempelvis förklaras hur möten och protokoll fungerar. 
– Vi turas om att vara granskare, säger Oliver Forsman om uppgiften att justera protokoll.
– Vi skriver under och skickar in pappret efter varje möte. Att det skulle göras – och så ofta – visste jag inte innan, säger William Hägglund. 
Ella Olsson har lärt sig att det diskuteras väldigt mycket på möten:
– De vuxna pratar oftast i mun på varandra, på skolan är vi vana att räcka upp handen. Men jag tror nog att jag kommer lära mig att prata på, jag också.
Det roligaste, enas trion om, är att få vara med och bestämma. 
– I stället för att vuxna bestämmer så gör vi det som vi barn vill göra, säger Ella.
– Och det är bra att få röra på sig, säger Oliver. Vissa sitter bara stilla bakom en skärm, hela tiden.
Hur mycket får ni vara med på allt som händer?
– Vi får veta och ta del av allt, säger William.
– Utom när de vuxna sms:ar varandra, men då brukar jag kolla på mammas telefon ändå, skrattar Oliver.

Ordförandeklubban åker ännu en gång ned i bordet. Under höstlovet blir det en resa till Umeå och ett besök på Megazone – redan på lovets första dag, måndag, efter ett förslag av Oliver.
– Jag älskar måndagar, konstaterar han.
De övriga runt bordet skrattar gott.
Om framtiden kommenterar Tanja Forsman:
– Vi har även ett föräldrakooperativ och en bygdegårdsförening här. Det är ju alltid en utmaning att få in folk i styrelser, men det finns ett stort engagemang så vi hoppas på ett generationsskifte i framtiden. Det ser ljust ut för föreningslivet i Idbyn.

Publicerat