Föreningsliv

VM målet för Gideå Pistol

Skytteföreningen Gideå Pistol ser framtiden an. Efter klartecken att få arrangera VM i metallsilhuett har medlemmarna nyligen påbörjat en rejäl upprustning av både klubbhus och banor.
– Vår förening mår mycket bra i dag, säger ordförande Tom Jonsson.

Alla vinglar med siktet – även Ragnar Skanåker, pistolskytten som fram till 1996 deltog i sju olympiska spel och sköt sig till fyra OS-medaljer, varav ett guld. Då och då kommer han på tal när Gideå Pistol samlas i klubbstugan i Gideå för samkväm och träning. Inte så konstigt kanske; i Sverige är Skanåker fortfarande den största profilen för sporten som till vardags för en relativ anonym tillvaro.
– Pistolskytte är en smal sport, säger Tom Jonsson, Gideå Pistols ordförande. Den enda skyttesport folk verkar känna till är skidskytte och förutom under OS-tider är det knäpptyst i media. Men Sverige har jättebra skyttar!
– Det brukar gå bra för oss i internationella tävlingar, säger Christian Lindberg, sekreterare i föreningen som bildades 1994 och i dag har ett 40-tal medlemmar från kommunens alla hörn.

Tillsammans med ytterligare en handfull medlemmar är de denna dag upptagna med att resa väggar till vad som ska bli ett nytt förråd. Det är bara en liten del i en större upprustning – hela skjutbanan är på gång att få ett rejält ansiktslyft. För bara några veckor sedan blev det nämligen klart att 2020 års VM i skytteformen metallsilhuett ska hållas just här. Ett högst prestigefyllt uppdrag. 
– Metallsilhuett är jättestort utomlands, ett VM betyder hur mycket som helst för förbundet, säger Tom. 

Det förbund han syftar på är Sveriges Metallsilhuettförbund, i vars styrelse både Tom och Christian är aktiva och till vilket Gideå Pistol är anslutet. Medlemsskap är ett måste för att få licens på den typ av vapen som används i olika skytteformer; föreningen ingår exempelvis också i Svenska svartkrutsskytte-federationen och IPSC Sverige. Den senare en betydligt mer rörlig form av skytte då de tävlande tar sig framåt längs 
en bana. För en betraktare kan utövandet påminna om scener från amerikanska polisfilmer. 
– Ja, filmindustrin gör att vissa uppfattar pistoler som häftiga och en del söker sig till en skytteförening av den anledningen. Men det blir allt hårdare regler för att äga vapen och vi har en tuff utbildning innan man tillåts skjuta. De som inte är genuint intresserade genomför den aldrig, säger Tom.

– För mig handlar Gideå Pistol om gemenskapen, säger Christian. Skyttet är en stor del, men huvudsaken är umgänget, att sitta och ljuga på kvällarna och äta en bit god mat.
Inte sällan gör de det även på tävlingar, både svenska och internationella. När medlemmarna väl tränar tillsammans i klubbstugan, handlar det om mängdträning. Att helt enkelt öva, öva och åter öva. Men det är i tävlingssammanhang pulsen höjs lite extra. 
– På tävlingar är koncentrationen större och man skjuter för att höja sitt personbästa. Samtidigt infinner sig känslan att ”jag vill vara bättre” och man strävar alltid efter att få medalj, säger Christian.
– Det som avgör är avfyrningen, den är jätteviktig i skytte. Gör du en dålig är du borta, säger Tom och visar en skytteställning; bredbent med rakt sträckta armar. 
– Andas in och andas ut. Men bara till hälften. Håll, sikta – och skjut.

I maj nästa år ska anläggningen i Gideå, med en hall med övervåning och helt ny skjutbana på 500 meter, stå klar. Fram tills dess är det hårt jobb som gäller. Det blir tajt, medger Tom, men Gideå Pistol kommer att ro det i hamn. 
–  Vår förening mår mycket bra i dag. De som är med kommer hit och jobbar. Och när det gäller Svenska Metallsilhuettförbundet har vi just nu 400 medlemmar – om tio år tror jag vi har 1 000.

Publicerat