Nyheter/Reportage

Ett halvt sekel i hårexpertisens tjänst

Ett anrikt företag i Örnsköldsvik firar 50 år. Salong Jacob, med ägaren och entreprenören Lars Eric Jacobsson i spetsen, kan tillsammans med medarbetare se tillbaka på en lång epok i frisörbranschen.
– Det är med stolthet och glädje vi firar vårt jubileum, säger Lars Eric.

Vi hälsar på en tidig morgon på Nygatan där Salong Jacob varit etablerat sedan millennieskiftet och dit såväl nya som mångåriga kunder söker sig. För flertalet medelålders och äldre är just Salong Jacob starkt förknippat med Örnsköldsvik och Lars Eric Jacobsson en profil, inte minst med anledning av hans mångåriga engagemang för den lokala handeln.
Redan i unga år gick han i sina föräldrars fotspår; tog så småningom över familjens frisörföretag i Sundsvall för att senare, närmare bestämt 1968, öppna sin första salong i Örnsköldsvik.
– Då hade jag en vision om att vi skulle etablera oss på flera håll längs med norrlandskusten, men det blev inte så. I stället blev det i Själevad, berättar Lars Eric som efter sin frisörutbildning arbetade som demonstratör hos Catzy, bodde i Helsingborg och reste land och rike runt för att sprida kunskap till landets frisörer.

Resten är historia. Under årens lopp har han haft uppdrag som ordförande i Sveriges Frisörföretagare, fullbordat internationella uppdrag och bland annat startat Moderådet. I Örnsköldsvik blev han så småningom också en stark kraft i Barnens Dag-föreningen och kring det mångåriga projektet i Örnsköldsvik; centrum i samverkan; Cesam.
– Jag har fått vara med om mycket och utan min högra hand och livskamrat; Ann-Jeanette, hade det inte fungerat. Hon har varit mitt stöd och sett till att verksamheten rullat på när jag har varit upptagen av annat.
Företaget växte och 1970 flyttades salongen från Själevad till Bergsgatan i Örnsköldsvik. Tio år senare till Trädgårdsgatan och från år 2000 finns Salong Jacob på sin nuvarande plats; Nygatan 8.
– I dag sköter jag mest kontorsarbetet, medan Ann-Jeanette driver företaget med personalen och ser till att kunderna blir nöjda, säger Lars Eric samtidigt som han ger oss en rundtur i salongen.
Där det onekligen handlar om mer än att klippa håret.
– Våra kunder besöker oss även för att ta del av trender i hårmodet och även när det gäller peruker och hårersättningar. I samarbete med Landstinget hjälper vi dem som tappat sitt hår och det betyder mycket att vi kan erbjuda den hjälpen, säger Ann-Jeanette Jacobsson och talar varmt om sin trogna personal.

Medarbetarna som hon och Lars Eric tillskriver stor kunskap, ett starkt driv och med en vilja att alltid utvecklas.
­– Vi har återkommande kunder som besökt oss under alla år sedan Lars Eric öppnade den första salongen i Själevad, berättar Ann-Jeanette. Det är personalens förtjänst där alla hjälps åt och skapar en trevlig atmosfär.
Extra trevligt har de, av naturliga skäl, den här veckan till följd av jubileet. Det blir en del aktiviteter, dryck och tilltugg och även en portion historia. På en bildskärm i skyltfönstret presenteras nämligen ett bildspel från företagets 50 år långa berättelse.
– Det är inte klokt vad tiden går, säger Lars Eric Jacobsson.

Publicerat