Nördrummet

När botarnas lögner styr dina tankar

Det är valår. Och något som märks tydligare än något tidigare valår är hur fejkkonton och botar sprider lögner och propaganda på nätet.

Högerkonton som sprider propaganda om ett land i förfall, vänsterkonton som högerpolitiker på daglig basis och de någonstans mittemellan som kastar skit på båda sidor bara för att de vill uppvigla till drama och konflikter. 

Ja, automatiserade bot-konton på sociala medier är många. Och de har kanske aldrig varit så synliga som de är just nu. Under det amerikanska presidentvalet 2016 så såg USA en klar ökning i botar på nätet som spred allt möjligt för att kasta skit på den andra sidan. Och nu inför valet så ser vi precis samma sak i Sverige.

Oavsett om det är den så kallade ryska trollfabriken eller om det är botar skapade av vänsteraktivister så är det ett faktum att vi nu har ett valår som aldrig påverkats så mycket av både nättroll och botar.

Vad är då egentligen dessa botar? Ordet "bot" kommer från "robot" och kan referera till flera olika typer av automatiserade datorprogam. Då man pratar botar på sociala medier så pratar man generellt om datorprogram vars uppgift är att skapa konton och sprida texter.

De flesta scannar sajter och sprider länkar de hittar för att försöka delge en falsk bild med syftet att väcka arga känslor. Men det finns även mer avancerade botar som kan analysera texter och sökord för att sedan skriva och dela liknande texter, oftast med syftet att få en fråga eller ett problem att ser större ut än vad det är.

Häromdagen släppte Totalförsvarets Forskningsinstitut en studie där de undersökte hur många automatiserade kontont det finns på Twitter. Och vad studien visar är att uppemot 17 procent av alla konton på twitter, med låsta och raderade konton inräknade, var botar. Bara under perioden juli - augusti så sågs en ökning av botar på mellan 40 - 100 procent.

Med andra ord så kan det vara en ganska stor risk att många inlägg i ditt twitterflöde är gjorda av en bot. Det gäller inte bara twitter heller för den delen, utan alla stora sociala medier har mängder av botar. Så vad kan du göra för att ta reda på om ett konto är en bot eller inte?

Först och främst kan du kolla kontots aktivitet. Gör den ingenting annat än delar länkar, politiska texter och politisk sympati för ett parti så är det troligen en bot, särskilt om det är ett nytt konto som bara delat politiska länkar och texter från att kontot skapades.

Det andra, och bästa, du bör göra är att tillämpa källkritik. Källkritik bekämpar kanske inte botarna i sig, men det hjälper dig att ta reda på ifall det botarna delar faktiskt stämmer eller inte. Istället för att lyssna blint på det som sägs i ditt flöde så bör du kolla upp saker själv. Utmana det du läser och våga skapa dig en egen bild av en fråga.

Tyvärr så vad många gör när de tillämpar källkritik är att de bara vänder sig till de källor som passar vad de redan tycker och tänker. Det som fler istället borde göra är att kolla upp vad alla olika parter har att säga om en fråga, kolla vad det finns för saklig fakta i fråga och sedan tänka till ett par extra gånger. Särskilt idag då det är lättare än någonsin att kolla upp informatio så finns det ingenting som stoppar dig från att göra just det.

På söndag den 9:e september är det dags för val. Oavsett hur du tänker rösta så se till att din röst är välinformerad och baserad på den verklighet vi lever i och den verklighet du vill att vi ska leva i framöver istället för den verklighet som twittrande botar och fejkkonton på facebook försöker ge dig. 

Både du och jag förtjänar nämligen någonting bättre än en framtid född från en twittrande bots falska texter.

Publicerat